Reteta de minciunele sau ciurigăi, cum se mai numesc în unele zone din Ardeal, este o rețetă veche, pe care o preparau bunicile de la țară. Iată cum se pregătești cel mai delicios desert românesc.
Minciunele ardelenești sau Ciurigăi, cum se mai numesc în Ardeal, sunt printre deserturile și delicatesele pe care le pregăteau bunicile sau mamele noastre. Sunt foarte bune și necesită ingrediente puține. Pot fi foarte bine servite alături de un ceai sau o cană cu lapte cald și pot constituii un mic dejun delicios, ce ne va aminti de vremea copilăriei și de bucătăria bunicii.
Îndulcitorul natural, ideal pentru diabetici, dar și pentru cei care vor să slăbeascăIngrediente minciunele:1 kg de făină;2 linguri de untură sau unt foarte gras;2 ouă;1 linguriță de bicarbonat;sucul de la o jumătate de lămâie;2 linguri de zahăr;un praf de sare;un iaurt;un pahar de smântână.Mod de preparare:
Separăm albușul de gălbenuș și batem albușurile până când devin spumă. Frământăm foarte bine făina cu untura, apoi adăugăm spuma de albușuri, gălbenușurile, bicarbonatul, puțină sare și zeama de lămâie pentru frăgezime. Pentru aromă putem să radem coajă de lămâie.
Amestecăm toate ingredientele și adăugăm în cantități egale iaurt și smântână, până când obținem un aluat consistent care se poate întinde cu făcălețul. Întindem aluatul sub forma unei pături, iar apoi tăiem dreptunghiuri mici. Fiecare dreptunghi va fi tăiat la mijloc. Vom introduce vârful fiecărui dreptunghi prin orificiul din mijloc, împletind și obținând astfel minciunelele.
Pot fi umplute și cu gem, marmeladă sau magiun de prune. În acest caz, vom așeza gemul în mijlocul dreptunghiurilor și vom presa lipind marginile obținând niște pernițe.
După ce le-am terminat de făcut le vom prăji în baie de ulei pe ambele părți, până când se rumenesc. Când sunt prăjite le așezăm pe o tavă și presărăm peste ele zahăr pudră.