Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a afirmat marți, 4 februarie, că boicotarea supermarketurilor din România ar duce la falimentul procesatorilor români, având în vedere că 70% din produsele alimentare disponibile pe rafturile magazinelor sunt fabricate local.
Declarația a fost făcută în contextul în care jurnaliștii l-au întrebat despre apelurile unor politicieni români de a boicota marile lanțuri de magazine, inspirate de un model similar din Croația, scrie un site de știri.
„Sigur, noi trebuie să promovăm produsele românești, astfel încât românii să cumpere aceste produse, să aibă acces la aceste produse. Noi și la Ministerul Agriculturii avem în fiecare lună târg cu produse agroalimentare românești, unde invităm toți bucureștenii să vină să cumpere aceste produse de calitate.
Dar cred că acesta este mai mult un subiect politic, pentru că în magazinele de retail din România, 70% din aceste produse sunt românești. Sunt realizate de către procesatori români. Știți ce ar însemna ca o săptămână să boicotăm magazinele de retail, să nu vândă produse procesate în România? Ar însemna faliment al procesatorilor români.
Eu îi îndemn pe români să meargă oriunde – că merg în piețe, că merg în retail, că merg în magazinele de cartier – să cumpere și să caute eticheta cu produs procesat în România”, a declarat ministrul agriculturii Florin Barbu.
Vineri, 31 ianuarie, comercianții din Croația au raportat o scădere a cifrei de afaceri cu 42% comparativ cu o zi obișnuită, ca urmare a unui apel extins la boicotarea magazinelor, inițiat de Asociațiile pentru protecția consumatorilor, care au dorit să atragă atenția asupra creșterii nejustificate a prețurilor.
Conform acestor asociații, în ultimii trei ani, prețurile alimentelor au crescut cu peste 30%, înregistrându-se o majorare de 58% la ouă și de 44% la pâine.
Economiștii consideră că principalele cauze ale problemelor economice din Croația sunt scăderea producției agricole pe parcursul decadelor, creșterea semnificativă a importurilor, dependența accentuată de turism și expansiunea sectorului public, care a crescut de la 400.000 la 500.000 de angajați în ultimii 15 ani.
În urma boicotului, Guvernul croat a instituit un preț maxim pentru 70 de produse de consum esențial, iar Konzum, cel mai mare lanț de supermarketuri din țară, a anunțat că va îngheța sau reduce prețurile pentru 250 de produse timp de patru luni.