Ministrul Agriculturii trimite ANAF să descindă la marii comercianți. Florin Barbu a declarat că există mai multe sesizări privind practici comerciale neloiale în ceea ce privește plafonarea adaosului la alimentele de bază.
„Mi-aș dori mai mult, Agenția Națională Fiscală să verifice ordonanța care în momentul de față este învigoare până la 31 decembrie. Sunt anumite sesizări din partea anumitor procesatori că ar fi anumite practici comerciale neloiale și i-aș ruga pe cei de la ANAF să facă verificări pe aceste aspecte”, a declarat Florin Barbu, la finalul ședinței de guvern.
Întrebat dacă există posibilitatea ca proiectul să nu mai fie adoptat, el a spus: „Eu nu cred că există posibilitatea asta”.
Patronatele s-au opus plafonării prețului la alimente
Plafonarea preţurilor la alimentele de bază va distorsiona grav producţia şi comerţul cu aceste produse, iar experienţa Ordonanţei din iulie 2023 a arătat că, deşi preţurile alimentelor de bază plafonate au scăzut, măsura a generat scumpiri la alte produse, este de părere Radu Burnete, director executiv în cadrul Confederaţiei Patronale Concordia.
“România e o economie de piaţă, nu înţelegem cum poate exista o plafonare a tuturor marjelor pentru mii de produse româneşti. Luni, am agreat cu premierul că vom avea discuţii ca să înţelegem mai bine de unde vine ideea asta, după care suntem anunţaţi, în prime-time, de către ministrul Agriculturii, că OUG-ul e gata. O astfel de măsură va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente. Ungaria a luat măsuri similare şi a trebuit să renunţe, din cauza efectelor negative. De ce copiem Ungaria, când e clar că modelul nostru economic e mai bun, i-am depăşit în ultimii ani? Cum credem că vom adera la OCDE, în 2026, ca proiect de ţară, dacă luăm astfel de măsuri? Nici nu ar trebui să discutăm despre aşa ceva. Altele sunt problemele economiei”, a avertizat Burnete, într-un punct de vedere transmis, vineri, Agerpres.