Mircea Geoană este pe final de mandat la NATO, motiv pentru care noul viitor șef al Alianței, Mark Rutte, ar putea s-o numească adjunct al său pe Maria Gabriel, o femeie politician din Bulgaria, țară care a susținut candidatura fostului premier olandez pentru șefia NATO.
Fostul comisar european şi ministru al afacerilor externe al Bulgariei, Maria Gabriel, ar putea deveni secretar general adjunct al NATO. Informaţiile privind candidatura sa au fost confirmate atât de Sofia, cât şi de Bruxelles, scrie publicația bulgară dariknews.bg.
Maria Gabriel deţine suficientă experienţă internaţională pentru a ocupa o funcţie care necesită o astfel de responsabilitate. Gabriel este binecunoscută la Bruxelles, unde şi-a început cariera ca europarlamentar în rândurile Partidului Popular European, iar ulterior, a devenit şi comisar european în comisia prezidată de Ursula von der Leyen. În 2023, a renunţat la funcţia sa înaltă în cadrul Comisiei Europene pentru a participa la formarea unui guvern între GERB şi PP-DB („Continuăm Schimbarea-Bulgaria Democrată”), în care a ocupat funcţia de ministru de externe şi vicepremier. Cel mai notabil succes pe care l-a obţinut în fruntea diplomației bulgare a fost înlăturarea vetoului Ţărilor de Jos pentru intrarea Bulgariei în Schengen. Un olandez va fi următorul secretar general al Alianţei.
Spion chinez prins de forțele de ordine americane. La ce informații a avut acces
Fostul prim-ministru olandez Mark Rutte a fost ales recent şi îi va succeda îm funcţie lui Jens Stoltenberg, ulterior în acest an. Se aşteaptă ca Maria Gabriel să fie inclusă în echipa lui Rutte, care a primit şi sprijinul Sofiei pentru postul de secretar general al NATO. Dacă Gabriel va ocupa această funcţie de responsabilitate, aceasta va fi una dintre figurile de rang înalt ale Bulgariei pe scena internaţională, ceea ce va reprezenta un mare beneficiu pentru ţară în această perioadă dificilă, când două mari războaie se desfăşoară în apropiere de Bulgaria. Sofia are nevoie de o reprezentare cu mai multă autoritate la nivel înalt, atât în NATO, cât şi în Comisia Europeană, pentru a putea implementa politici în interesul Bulgariei şi al Europei.