Monetaria Statului a pus în vânzare lingouri de aur de 1 gram, 2 grame, 5 grame, 10 grame, 20 grame, 50 grame si 100 grame, în magazinele specializate.
Toate lingourile sunt din aur puritate 999,9‰ Acestea sunt înseriate și marcate cu însemnele proprii regiei, fiind protejate de un blister care conține același număr de înseriere ca lingoul. Aurul, precum acțiunile, obligațiunile și imobiliarele, prezintă anumite riscuri – spun specialiștii.
Potrivit puterea.ro, 90% dintre investitorii români aleg să achiziționeze lingouri de minimum 20 de grame. De ce? Cu cât lingoul este mai mare, prețul per gram de aur pur este mai mic. Profitabilitatea se deduce din costurile de ambalare și logistică, în special, întrucât aceleași condiții trebuie asigurate pentru lingourile de un gram precum în cazul celor de o sută de grame. Diferențele principale constau în lichiditate. Cu cât un produs este mai mic, cu atât este mai ușor de vândut.
Pe termen lung, aurul tinde să depășească randamentul obligațiunilor guvernamentale din SUA, chiar și randamentul anualizat al unor indici bursieri precum S&P500. Totodată, aurul de investiții este scutit de taxa pe valoarea adăugată (TVA) în Europa.
Dacă vorbim despre bijuteriile de aur, acestea nu au această excepție, iar prețul lor poate fi și dublu față de prețul aurului conținut, motiv pentru care nu poate fi considerat o investiție.
Lingourile sunt disponibile pe magazinul online https://romanianmint.ro/ și cele două magazine ale Monetăriei situate în București: Stradă Fabrică de Chibrituri Nr. 30, Bulevardul Ion Mihalache Nr. 119.
BNR lansează o nouă monedă de argint. Cum va arăta și ce valoare va avea