În inima județului Botoșani, un peisaj de movile misterioase atrage atenția și stârnește controverse între cercetători, fiecare având propria teorie despre originile acestor structuri enigmatice. Unele voci susțin că acestea ar fi mormintele unor uriași legendari, simboluri ale unei epoci uitate, în timp ce altele argumentează că rămășițele aparțin unor războinici din vremuri străvechi, luptători care au marcat istoria acestor meleaguri. Din păcate, cercetările arheologice, esențiale pentru elucidarea acestui mister, au fost întrerupte din cauza lipsei de fonduri.
Legendele îi fac pe locuitori să considere aceste movile ca fiind locuri sacre, pline de povești despre uriași care au trăit aici cu mii de ani în urmă. Unii săteni din satul Corjăuți susțin că în apropierea satului se află mormântul unui uriaș care a fost responsabil pentru răpirile de vite din zonă. Această credință este întărită de faptul că multe movile sunt respectate și temute, iar localnicii evită să le distrugă sau să le cerceteze.
Personalitățile din domeniul arheologiei explică că aceste movile sunt de fapt tumuli, folosiți în vechime pentru a onora războinicii și persoanele importante ale comunității. Deși unele cercetări au avut loc, precum cea de la Ripiceni, care a descoperit doar schelete de cai, multe dintre aceste movile așteaptă încă investigații sistematice. Problema rămâne lipsa de finanțare pentru cercetarea arheologică, ceea ce limitează cunoștințele despre aceste monumente.
O movilă de care mulți s-au temut din generația în generație. „Uriaşii ăştia au trăit acum 6.000 de ani, aici, la Corjăuţi. Dar şi peste tot la Botoşani. Erau mari tare, spunea bunicul meu, care a aflat de la bunicul lui şi tot aşa. Avea 20 de metri şi un cap mare. Erau prădalnici şi luau vacile la oameni şi tot ce aveau. Erau răi.
Aici, la noi, este mormântul mai multor uriaşi. Dar ăsta din câmp este al unui pui de uriaş. A murit în luptele cu oamenii, că s-a săturat lumea de ei”, mărturisea un localnic din Corjăuți. „Păi nu spunea și în Biblie, la Vechiul Testament, că a fost o vreme când au trăit uriași? Uite astea sunt urmele lor”, spunea, pentru Adevarul, un alt localnic, de această dată din Hudești.
Legendele continuă să fascineze locuitorii, care cred că din aceste movile se aud vaiete și gemete, sugerând o latură misterioasă și blestemată. În opinia lor, unele dintre aceste tumuli pot conține comori nedescoperite, lăsând loc imaginației și fricii în comunitate.
Prin urmare, movilele de pământ din Botoșani rămân un mister, îmbinând credințele populare cu istoria, dar și cu o știință care ar putea, în viitor, să dezvăluie secretele ascunse ale acestora. Cercetările arheologice mai riguroase ar putea ajuta la clarificarea rolului acestor structuri, dar, până atunci, fascinanta lume a legendei și a istoriei necontinuă să captiveze imaginația generațiilor.
Revelație arheologică: Un sarcofag din Antalya promite să dezvăluie secretele Sfântului Nicolae