Astronomii se așteaptă să apară în curând un eveniment astronomic deosebit – o “nova” – în constelația Corona Borealis a Căii Lactee. Acest fenomen este generat de sistemul binar T Coronae Borealis, care cuprinde o stea gigant roșie și una albă, pitică. Steaua roșie gigantă, cunoscută și sub numele de “Blaze Star”, eliberează treptat straturile exterioare, care cad pe pitica albă, provocând o reacție termonucleară în lanț și, în final, o explozie, numită “nova”. 

O stea situată la aproximativ 3.000 de ani lumină distanță de Pământ este pe cale să producă un eveniment stelar spectaculos, vizibil o dată în viață. În curând, cerul nopții va fi luminat de o novă, un tip rar de explozie stelară. Astronomii de la NASA anunță că acest fenomen va ilumina cerul cu o strălucire comparabilă sau chiar superioară celei a Stelei Polare. T Coronae Borealis, cunoscută și ca steaua recurentă, va fi protagonista acestui show cosmic, reapărând după ultima sa apariție în 1946.

Aceasta este o parte dintr-un sistem binar care include o pitică albă și o gigantă roșie, interacțiunea dintre ele generând periodic explozii spectaculoase. Această novă va fi vizibilă până în septembrie, oferind o oportunitate rară de observație a unui astfel de fenomen cosmic.

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here