“Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului. Cu atât mai mult în astfel de vremuri. Acesta este fundamentul viziunii mele prezidențiale și cred cu tărie că doar o țară sigură poate fi o țară prosperă. Am vorbit despre proiectul meu la Cugir – un oraș emblematic pentru producția internă de armament – cu leadershipul companiilor din domeniu”, a transmis Nicolae Ciucă, președintele și candidatul PNL la alegerile prezidențiale, după vizita la Fabrica de arme de la Cugir. 

În opinia acestuia, dincolo de investiții, industria de apărare are nevoie de consolidarea cercetării și a inovației, pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologiei. 

“Armata noastră trebuie să fie înzestrată cu tehnică de luptă modernă, de calitate și de producție internă. Cugir și alte centre similare din țară au un mare potențial. Acesta poate fi deblocat prin aplicarea planului liberal „România produce”, care va revigora întreaga ramură industrială a economiei naționale, cu accent pe fabricile de echipamente militare”, subliniază Ciucă, general în rezervă al Armatei Române.

Ciucă a discutat la Cugir cu autoritățile locale și cu reprezentanții industriei de Apărare, ținând cont de ultimele decizii care s-au luat și în ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării în ceea ce privește nevoile de înzestrare ale Armatei Române pe următorii 10 ani. 

“Știu foarte bine care sunt problemele și care sunt oportunitățile de dezvoltare și consolidare a facilităților din industria de apărare care au tradiție și au făcut istorie în Cugir.”

La capitolul oportunități, liderul PNL amintește programele de la nivel european. Comisia Europeană are în momentul de față o foaie de parcurs și o alocare inițială de 500 de milioane euro pentru producerea de muniții, bani care sunt alocați din Fondul European de Apărare. Acesta se ridică la 8 miliarde de euro pentru cadrul multi anual 2021-2027, a explicat Ciucă.

“Este, încă o dată subliniez, responsabilitate națională tot ceea ce se întâmplă cu structurile de apărare, de la doctrină până la întrebuințare. Dar în același timp trebuie să vedem partea aceasta de integrare pe nivelele de standard și pe tot ceea ce înseamnă noi capacități de producție la nivel european, folosind standardele cele mai ridicate de tehnologie și, desigur, achizițiile publice comune, așa cum se propune”, a precizat Nicolae Ciucă.

Legislaţie suplimentară pentru ca Klaus Iohannis să poată candida pentru Parlament: Ce spun Ciucă și Ciolacu pe această temă

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here