Chiar dacă este primăvară, în mai multe județe din țară ninge, iar drumarii au scos utilajele pentru a împrăștia material antiderapant. În aceste condiții, pot fi amendați șoferii care circulă, în martie, fără anvelope de iarnă?
În zonele montane, sunt zone unde chiar s-a depus un strat de zăpadă de 1-3 cm pe carosabil, iar drumarii împrăștie material antiderapant.
Până în anul 2011, șoferii erau obligați să circule cu anvelope de iarnă din luna noiembrie până la final de martie.
Dar legea a fost schimbată iar șoferii nu trebuie să mai țină cont de luna în care se află, ci de starea drumului.
Se interzice șoferilor să circule pe drumuri acoperite cu gheață, zăpadă sau polei în situația în care vehiculul nu e echipat cu anvelope de iarnă.
Așadar, doar cei care circulă în zonele unde ninge acum sau unde s-a format polei sunt obligați să aibă cauciucuri de iarnă, scrie promotor.ro.
Dacă șoseaua este uscată și nu e polei, atunci șoferii pot circula pe orice drum, indiferent de sezon, cu anvelope de vară.
Amendați, indiferent dacă au anvelope de iarnă sau vară
Șoferii care circulă pe drumurile publice trebuie să fie atenți și la un alt aspect. Cel al uzurii cauciucurilor.
„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, trebuie să îndeplinească cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră”, precizează Registrul Auto Român.
Altfel, atât cei care au cauciucuri de iarnă cât și cei cu anvelope de vară pot primi o amendă de până la 3.300 de lei, dacă acestea sunt prea uzate.
Aceeași sancțiune o primesc și șoferii care circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei având anvelope de vară.