În ultima perioadă, internetul a devenit un teren de joacă pentru escroci care își desfășoară activitățile sub diverse forme. Una dintre cele mai recente escrocherii care circulă pe rețelele de socializare și prin emailuri este cea în care indivizi se prezintă ca fiind reprezentanți ai Poliției Române. Acest tip de mesaj este destinat să sperie destinatarii și să-i determine să reacționeze impulsiv. 

Escrocii trimit emailuri în care pretind că au detectat activități ilegale desfășurate de către destinatari prin intermediul conexiunii lor la internet. Mesajele sunt redactate într-un stil alarmant, afirmând că există infracțiuni legate de fluxul de date al victimei, sancționate conform Codului Penal. Pe lângă aceasta, se menționează o „citație” atașată, cerându-se ca persoana să contacteze autoritățile cât mai curând posibil, altfel se amenință cu arestul.

„Bună ziua,Ca urmare a activităților dvs. desfășurate prin intermediul conexiunii dvs. la internet, poliţia noastra cibernetică a detectat mai multe infracţiuni în legătură cu fluxul dvs. de date, soin sunt sancționate în conformitate cu Codul Penal, în cadrul luptei împotriva criminalității cibernetice. Vă rugăm să luați act de citația atașată și să ne contactați cât mai curând posibil, altfel vom fi nevoiți să procedăm la arestarea dvs…Cu Sinceritate,DAMIAN NEDELCUINSPECTOR DE POLIȚIE DEPARTAMENTULUI INTERPOL ROMANIA”, este textul pe care țintele escrocilor îl primesc în email.

Acest tip de comunicare se bazează pe frica și neliniștea pe care le pot simți oamenii în fața unor situații legale, precum și pe dorința de a dovedi că sunt nevinovați. Escrocii știu că, prin intimidare, pot obține informații personale sau chiar bani de la cei care cad în plasă.

O nouă escrocherie face ravagii în conturile românilor. Este așa de bine pusă la punct încât puțini își dau seama

Semnele care dezvăluie escrocheria

Există mai multe indicii care ar trebui să ridice semne de întrebare asupra veridicității acestor emailuri:

Stilul de semnare: Poliția nu folosește formule de salut precum „Cu sinceritate” în comunicările oficiale. Acest detaliu ar trebui să fie un prim semnal de alarmă.

Subiectul emailului: Un titlu precum „Bună ziua, citația” este neobișnuit și neprofesional. Comunicațiile oficiale nu încep astfel, ceea ce ar trebui să stârnească suspiciuni.

Adresa de email: Adresa de email de pe care provine mesajul, în acest caz un „unal.edu.com”, nu este asociată cu instituțiile oficiale ale statului român. Poliția Română utilizează domenii oficiale care pot fi verificate.

Text neprofesionist: În textul lor, escrocii demostrează că scrisul în limba română este deficitar, întrucât „scapă” expresii gen „ fluxul dvs. de date, soin sunt sancționate”. În plus, expeditorul emailului este „poliția română” cu litere mici, nu „Poliția Română”, cum se scrie oficial numele unei instituții publice. 

Dacă primești un astfel de mesaj, este esențial să nu răspunzi și să nu oferi informații personale. În schimb, verifică sursa mesajului și, dacă ai îndoieli, contactează autoritățile competente prin canale oficiale pentru a clarifica situația. De asemenea, este recomandat să raportezi escrocheria pentru a preveni ca și alții să cadă victime.

Escrocheria care îi pune pe șoferi în pericol. Cum folosesc hoții aplicațiile de navigație pentru a-i lăsa fără bani

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here