Sunt zile cruciale pentru banii românilor. Noul Guvern trebuie să decidă dacă pensiile și salariile vor fi înghețate așa cum prevede ordonanța trenuleț. BNR avertizează: Măsurile fiscale pot crește inflația

Nu se știe însă dacă viitorul cabinet va aplica măsuri de austeritate pe toată perioada anului.

 Între timp, există și un alt scenariu: dacă ordonanța nu se adoptă până la final de an vor crește toate veniturile, iar primarii vor încasa pensiile speciale. Între timp, prețurile continuă să crească, iar inflația a depășit pragul de 5%, peste prognoza BNR. 

„E o idee foarte rea din partea guvernului și așa suntem în situația în care suntem și nu este bine ceea ce se întâmplă. O să ne ducă cu vorba ca întotdeauna, nu o să se indexeze cu nimic, cel puțin anul viitor, eu nu cred.”, spun oamenii.

Este reacția românilor împovărați de valul de scumpiri după ce Guvernul a pregătit documentul prin care îngheață veniturile anul viitor. Potrivit ordonanței de urgență, (INTRA CARTON) pensiile din sistemul public ar urma să fie înghețate până în momentul în care va fi adoptată legea bugetului asigurărilor sociale. Potrivit unor surse, impactul financiar pentru indexarea cu 12,1% este de 19 miliarde de lei. Nici salariile de la stat nu cresc, iar voucherele de vacanță vor fi tăiate.

„Este o măsură foarte proastă pentru noi oamenii și salariați și pentru pensionari în condițiile în care indicele de inflație a crescut, prețurile explodează. Cred că vom face față mai cu greu sau deloc acestor situații.”, spun oamenii nemulțumiți.

„După recalculare cum e venitul? Același. Voi rămâne practic cu pensia înghețată în situația data.”, spune un pensionar.

Decizia finală va fi luată însă de viitorul Guvern. Între timp, actul normativ ascunde și o capcană. Dacă până la finalul anului ordonanța trenuleț nu se adoptă atunci vor crește toate veniturile, inclusiv pensiile speciale.

„Noi am ajuns deja la datorie publică în PIB peste 55%, ne apropiem de 60%, iar dacă nu temperăm creșteri de cheltuieli și atunci în mod automat intră niște reguli în funcțiune, astfel încât să poată fi temperat acest deficit care alimentează din plin îndatorarea țării care e destul de păguboasă în condițiile în care am fost și depunctați de agențiile de rating.”, a transmis Cristian Păun, profesor de economie.

Și Banca Națională a avertizat că anul 2025 va fi complicat din punct de vedere economic, iar măsurile fiscale vor influența creșterea inflației. 

Anul austerității. Ce măsuri pregătește statul

Salariile bugetarilor și sporurile vor fi înghețate la nivelul lunii decembrie 2024Înghețarea pensiilor (VPR rămâne 81 de lei până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025)Surse: impactul financiar pentru indexarea pensiilor cu 12,1% – 19 miliarde de leiNu se mai acordă vouchere de vacanțăPlata sumelor obținute prin hotărâri judecătorești va fi eșalonatăSe blochează angajările

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here