Bărbații scunzi, cu nas mare și urechi proeminente, denumiți “cu față de șoarece”, reprezintă noul tip de frumusețe masculină adorată de Generația Z. Femeile sunt „leșinate” după acești bărbați.
Figuri publice precum Timothée Chalamet, Barry Keoghan, Jeremy Allen White, Mike Faist și Josh O”Connor sunt acum considerate noile simboluri ale atractivității masculine. Într-o lume în continuă schimbare, aceste noi etichete, precum „rozătoare sexy” și „regi scunzi”, au generat dezbateri aprinse cu privire la privilegiul masculin și standardele de frumusețe din Hollywood.
Ce preferă Generația Z în materie de bărbați
Controversa a început în luna mai, când The Hollywood Reporter a publicat „noua listă A” a vedetelor pentru 2024, în care se evidențiază atractivitatea unor celebrități masculine cu trăsături “asemănătoare rozătoarelor”. Josh O”Connor, Mike Faist, Barry Keoghan, Jeremy Allen White și Glen Powell sunt doar câteva dintre aceste figuri. Termenul „Hot Rodent Man” (Bărbatul Rozătoare Sexy) a devenit popular pe internet, alimentat de meme inspirate din animația Pixar “Ratatouille”.
În luna iunie, The New York Times a explorat fenomenul și a ridicat întrebarea „Cine este un “Om Rozătoare”?” pentru a sublinia schimbarea percepțiilor asupra atractivității masculine. Kristy Guevara-Flanagan, documentarist și profesor la UCLA, a explicat că această evoluție contestă tradițiile înguste ale cinematografiei asupra standardelor de frumusețe.
Cine sunt „regii scunzi”
Această tendință include și alte etichete pentru celebritățile masculine, cum ar fi „Golden Retriever boyfriend” (prietenul Golden Retriever), exemplificat de Travis Kelce, și „regele scund”, aplicabil unor personalități precum Daniel Radcliffe, The Weeknd, Tom Holland și Cillian Murphy. „Regii scunzi” sunt apreciați pentru încrederea lor și pentru că își acceptă statura, sfidând ideea că înălțimea ar fi un factor decisiv al masculinității.
Deși aceste etichete pot părea amuzante, ele au stârnit critici pentru obiectificarea percepută. Generația Z, care utilizează hashtag-ul #prettyprivilege pentru a recunoaște importanța aspectului fizic în obținerea succesului, a creat aceste noi standarde de frumusețe. Totuși, „Omul Rozătoare Sexy” a fost considerat de unii ca fiind o etichetă nefavorabilă pentru cei vizati.
În ciuda dezbaterilor, este clar că internetul joacă un rol esențial în redefinirea atractivității, depășind influența tradițională a Hollywood-ului. Acest fenomen reflectă o schimbare în standardizarea frumuseții masculine, afectând chiar și actorii. Barry Keoghan, de exemplu, a menționat pentru GQ Magazine că „frumusețea nu m-a dus atât de departe”, subliniind dificultățile întâmpinate din cauza trăsăturilor sale neconvenționale.
Deși aceste probleme sunt minore comparativ cu obiectificarea femeilor, ele marchează o schimbare în modul în care sunt percepuți bărbații în media. Termenul francez „jolie-laide” (frumos-urât) a fost folosit de mai bine de un secol pentru a descrie femeile cu trăsături neregulate, iar acum această idee începe să fie aplicată și bărbaților. Media continuă să pună accent pe corpul femeilor celebre, dar listele de tip „rozătoarele sexy” pentru bărbați arată că obiectificarea nu mai este limitată la un singur gen.