Aproximativ șase din zece adulți au o părere negativă despre bacșiș, iar 35% spun că lucrurile au scăpat de sub control. 

Mulți s-au săturat de cultura bacșișului. Aproximativ șase din zece adulți au o părere negativă despre bacșiș, iar 35% spun că lucrurile au scăpat de sub control, potrivit unui sondaj recent realizat de Bankrate.

Nu este greu de înțeles de ce, mai ales că inflația persistentă continuă.

“Oamenilor nu le plac solicitările de bacșiș preînregistrat la food truck-uri și cafenele”, spune Ted Rossman, analist senior în domeniu la Bankrate. “Au fost multe cazuri de creștere a bacșișurilor.”

Dar oboseala cu privire la bacșiș nu este o scuză pentru a vă zgârci în scenarii în care profesioniștii se bazează pe banii dumneavoastră pentru a se descurca. Doar 67% dintre respondenții la sondajul Bankrate au declarat că întotdeauna lasă bacșiș în restaurantele cu masă, o scădere de 8 puncte procentuale față de acum trei ani.

“Salariul minim federal pentru lucrătorii care primesc bacșișuri este de 2,13 dolari pe oră”, notează Rossman. “Deci, dacă nu dai bacșiș în aceste scenarii, de fapt iei bani din buzunarul chelnerului”.

Totuși, experții în etichetă spun că există situații în care vă puteți simți presat să lăsați bacșiș, dar nu sunteți în niciun caz obligat să o faceți. Iată cinci interacțiuni în care aceștia spun că lăsarea unui bacșiș depinde în întregime de tine.

 

Când chemi un instalator sau meseriaș pentru reparații

 

Ca regulă generală, nu trebuie să lăsați bacșiș pentru oricine câștigă un salariu sau exercită o meserie. Asta înseamnă că nu trebuie să le dați bacșiș medicilor, avocaților, profesorilor, instalatorilor sau tehnicienilor de cablu.

“Nu numai că nu ar fi de așteptat, dar ar fi extrem de neortodox și foarte ciudat”, spune Thomas Farley, un expert în etichetă și vorbitor de marcă cunoscut sub numele de Mister Manners. În plus, în anumite situații, “ai putea fi considerat că încerci să obții un fel de favoare sau că ar putea fi un fel de mită”.

 

Când cumpărați de la un ghișeu

 

În general, orice persoană care lucrează la un ghișeu câștigă un salariu, în timp ce cei care livrează mâncarea, fie la masa dumneavoastră, fie la domiciliu, se bazează pe bacșișuri ca o parte importantă a venitului lor. Din acest motiv, a lăsa bacșiș la un casier, de exemplu, nu este o cerință în ceea ce-i privește pe experții în etichetă – chiar dacă tableta pe care v-o arată sugerează contrariul.

“Când întorc acel dispozitiv, este un lucru evident, iar oamenii se simt rușinați să dea bacșiș, dar nu trebuie să o faci”, spune Elaine Swann, expert în stil de viață și etichetă și fondator al Swann School of Protocol.

Lucrătorii din industria serviciilor consideră acest sfat controversat, iar mulți barmani spun că bacșișul este o parte esențială a venitului lor. Pentru a fi clar, experții în etichetă nu spun să evitați să lăsați bacșiș la tejghea – doar că este la discreția dumneavoastră. Un bacșiș poate fi rezervat în mod rezonabil pentru lucrătorii care oferă o experiență excelentă.

“Este un gest frumos să oferi un bacșiș unui lucrător care depășește serviciul”, spune Swann. “De exemplu, poate că frecventați în mod regulat localul și ei au memorat comanda dumneavoastră.”

 

Când sunteți la un eveniment cu bar deschis

 

Dacă mergeți la un eveniment cu bar deschis, personalul barului poate sau nu să pună la dispoziție un borcan pentru bacșișuri. Ca regulă generală, “țineți cont de faptul că, probabil, gazda acelui eveniment s-a ocupat deja de bacșiș”, spune Swann. “Acel bacșiș ar fi inclus în ceea ce a trebuit să plătească pentru locul de desfășurare sau pentru serviciul de barman”.

Asta înseamnă că nu sunteți obligat să lăsați bacșiș. Aruncarea câtorva dolari în plus este, desigur, apreciată, spune Farley, și vă poate ajuta să obțineți servicii mai bune pe parcursul nopții.

“Dacă este un bar aglomerat și sunt mai multe persoane de la care trebuie să luați comenzi, faptul că le-ați recunoscut poate să facă servirea mai grea. Poate că v-au dat paharul de gheață pe care l-ați cerut”, spune el. “Un dolar aici sau acolo nu este mult”.

 

Atunci când pare că bacșișul dublu sau comisioanele sunt încorporate

 

Nu trebuie să lăsați bacșiș de două ori pentru același serviciu. Swann a auzit recent reacții de la femei care au dat bacșiș manichiuristei la un salon de înfrumusețare și care au fost apoi îndemnate să dea din nou bacșiș atunci când au plătit la ghișeu. “Aceasta este doar o încercare a instituției de a obține mai mulți bani de la tine.”

Situația poate deveni puțin mai complicată în orașele care au implementat cerințe privind salariul minim pentru lucrătorii care primesc bacșișuri, cum ar fi chelnerii din restaurante. Unele restaurante din aceste orașe vor aplica o taxă de serviciu de 20% la nota de plată înainte de a vă prezenta opțiunea de a lăsa bacșiș.

În aceste scenarii, este indicat să îl întrebați discret pe chelner unde se duce taxa. “Dacă vă spune că se duce la ospătari, treaba dumneavoastră de a lăsa bacșiș este îndeplinită”, spune Swann.

Dacă banii merg la casă, probabil că veți dori să lăsați un bacșiș pentru chelnerul care s-a ocupat de dumneavoastră, spune Farley.

“Din punct de vedere al etichetei, lăsăm în continuare bacșiș pentru cei care ne aduc mâncarea”, spune el.

 

Când serviciul este slab

 

Nu sunteți niciodată obligat să lăsați bacșiș cuiva atunci când acesta v-a oferit servicii proaste sau dacă ați avut o interacțiune nepoliticoasă cu el. În cazul unui serviciu individual, cum ar fi o tunsoare, acest lucru este destul de simplu. De fapt, dacă un frizer v-a aranjat părul atât de rău încât considerați că nu merită un bacșiș, s-ar putea să nu fiți în afara limitei de a cere o rambursare completă, spune Farley.

În cazul unui restaurant, situația devine puțin mai complicată. Swann recomandă o scală progresivă pentru bacșișul la restaurant, cu 20% ca standard, și mai mult dacă un chelner depășește așteptările. Chiar și în fața unui serviciu prost, nu ar merge mai jos de 10% – și dacă acesta este cazul, tot trebuie să vă puneți câteva întrebări. Și anume, este chelnerul de vină?

“Dacă mâncarea a durat prea mult să până a fost gata, este o problemă de bucătărie. Dacă nu a fost pregătită cum trebuie, asta este o problemă de bucătărie. Dacă mediul nu a fost plăcut, să zicem pentru că a fost prea zgomotos, asta nu are nimic de-a face cu serviciul.”

Dacă ați avut o interacțiune neplăcută cu un chelner, s-ar putea să aveți dreptul să îi tăiați bacșișul, dar asigurați-vă că aduceți la cunoștință acest lucru și conducerii, spune Swann pentru cnbc.com.

“Dacă te adresezi conducerii și apoi lași un bacșiș mai mic, vor ști că nu ai fost doar un nesimțit sau lipsit de educație”, spune ea. “Indiferent dacă sunt de acord cu plângerea ta sau nu, vor înțelege de ce ai lăsat un bacșiș mai mic”.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here