Un local din Cisnădie, Sibiu, este epicentrul unei toxinifecții alimentare, după ce invitații de la nunți organizate în perioada 16-18 august au avut stări de rău și au acuzat simtome de toxiinfecție alimentară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a declanșat o anchetă epidemiologică. 

Cel puțin 25 de persoane care au participat la nunți în 16, 17 și 18 august la o sală de evenimente din Cisnădie, județul Sibiu, s-au simțit rău și au acuzat simptome de toxiinfecție alimentară. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a declanșat o anchetă epidemiologică.

Ancheta epidemiologică privește focarele de toxiinfecție alimentară din Cisnădie, la localul pentru evenimente „Secret Garden”.

„În zilele de 16,17 și 18 august, în locația sus amintită au avut loc evenimente – nunți, în urma cărora au apărut cazuri de îmbolnăvire care au ridicat suspiciunea de Toxiinfecție alimentară (TIA). Numărul persoanelor expuse la risc și numărul celor bolnave a variat de la un eveniment la altul, astfel: 16 august – 119 participanți, cu 17 persoane bolnave (13 adulți , 4 copii), 17 august – 324 participanți, 4 persoane bolnave (adulți), 18 august – 135 participanți, 4 persoane bolnave (adulți). Cazurile au fost de gravitate ușoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, grețuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influențată, subfebrilitate și/sau febră, dureri musculare”, transmite DSP Sibiu.

Numărul de spitalizări a fost mic. Astfel, trei copii (din cei patru afectați la primul eveniment), au fost externați după două zile, iar o femeie gravidă, tot de la primul eveniment, care a refuzat inițial internarea, s-a prezentat apoi, după circa 24 de ore, și a primit îngrijirile necesare, ea fiind externată a doua zi.

Potrivit DSP Sibiu, calea de transmitere prezumptivă este de la alimente și apă.

Ce măsuri a lua Direcția de Sănătate Publică Sibiu

DSP Sibiu a transmis numeroase măsuri după aceste focare. De asemenea, DSP a declanșat ancheta epidemiologică și controlul prin Inspecția sanitară.

„S-a procedat la recoltarea de probe biologice de la cei trei copii internați (coproculturi și teste de antigene virale). La celelalte două evenimente nu s-au putut face recoltări, deoarece bolnavii nu au prezentat simptome la momentul prezentării (vărsături sau scaune diareice). Au fost luate și probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate anunțurile au fost tardive și s-a depășit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb probe de sanitație (suprafețe de lucru și ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă și probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreții nazale, coproculturi)”, potrivit DSP Sibiu.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here