Recent, o petiție împotriva canonizării lui Arsenie Boca a stârnit controverse intense pe internet, polarizând opinia publică asupra unei figuri complexe a creștinismului românesc. Susținut de numeroși credincioși, Arsenie Boca este, pentru unii, un sfânt deosebit cu o influență spirituală profundă, în timp ce alții îl acuză de practici eretice, considerându-l un “vrăjitor eretic” datorită unor presupuse implicări în chiromanție, hipnoză sau yoga. 

Inițiatorul petiției, Cristian Chita, susține că „respingerea dosarului de canonizare a călugărului Arsenie Boca este necesară”, și solicită retragerea tablourilor și icoanelor cu acesta din biserici și mănăstiri.

Printre motivele invocate în petiție se numără practicile din tinerețe ale lui Arsenie Boca, care ar fi inclus yoga și hipnoza. „Studentul Boca, cât era ziua de lungă, făcea exerciții de concentrare după o carte de hatha yoga, în fața oglinzii, uitându-se între ochi”, se arată în petiție, fiind citat și călugărul Ilie Cleopa, care considera yoga „o practică păgână, vrăjitorească, prin care se invocă în mod conştient sau inconştient forţe malefice (draci)”.

De asemenea, autorul petiției subliniază faptul că Arsenie Boca provenea dintr-o familie „mixtă”, cu un tată greco-catolic și o mamă ortodoxă, motiv pentru care solicită ca acesta să nu fie inclus în rândul sfinților ortodocși. Criticile se extind și asupra picturilor realizate de Arsenie Boca, considerate de semnatari ca fiind păgâne.

Urs căutat cu DRONE cu termoviziune în județul Neamț! Au fost emise mai multe mesaje Ro-Alert

Petiția, semnată până acum de 400 de persoane, a atras comentarii critice la adresa duhovnicului. „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt”, afirmă un semnatar, în timp ce altul concluzionează: „Avea foarte multe învățături neortodoxe”. Un alt semnatar susține că „nu este un sfânt, ci un om simplu care a vrut publicitate”.

În ciuda acestor opoziții, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a decis recent să-l canonizeze pe Arsenie Boca, care va fi prăznuit ca Sfântul Arsenie de la Prislop pe 28 noiembrie, data morții sale. Arsenie Boca, supranumit „Sfântul Ardealului”, s-a născut în 1910 în satul Vaţa de Sus, județul Hunedoara, și a devenit cunoscut ca duhovnic la mănăstirile Brâncoveanu și Prislop, înainte de a fi persecutat de regimul comunist.

Gigi Becali, implicat din nou într-un accident rutier! Primele imagini de la fața locului

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here