Fie că sunteți genul de persoană care cântă la duș și dansează în ploaie, fie că aveți o înclinație mai tristă, cu toţii ştim că fericirea nu este doar ceva care ni se întâmplă şi că trebuie să facem ceva ca să o obţinem. Psihologii spun că există câteva lucru care ne-ar putea aduce mai aproape de această stare de spirit. 

Continuaţi să vă faceţi prieteni noi, pe măsură ce trec anii

Prietenia este benefică la toate vârstele, dar, pe măsură ce anii trec, ea poate deveni o sursă importantă de fericire, mai ales la vârste mai înaintate.

Cercetările arată că, pe măsură ce avansează în vârstă, oamenii au tendinţa de a-şi reduce contactele sociale, pentru a acorda prioritate petrecerii timpului cu cei pe care îi cunosc bine.

Psihologii arată că este o idee bună să rămânem deschiși la noi prietenii, deoarece acestea ne oferă beneficii ușor diferite față de relațiile noastre cu familia sau cu vechii prieteni, care pot fi bazate pe obligații. Deoarece prieteniile sunt relații voluntare, fără obligații, care pot începe sau se pot încheia oricând, ele tind să fie mai distractive și mai puțin tensionate.

Deși adulții se pot confrunta cu o serie de obstacole care pot face dificilă întâlnirea cu oameni noi, de fapt ar trebui să ne fie mai ușor să ne facem prieteni: personalitățile noastre se maturizează, dobândim mai multe abilități sociale, viziunea noastră devine mai orientată spre bucurie și tindem să devenim mai agreabili. Iar efortul de a menține prietenii de calitate pe măsură ce înaintăm în vârstă merită. Numeroase studii sugerează în mod constant că prieteniile sunt la fel de importante ca legăturile de familie.

Practicați „confericirea”

Compasiunea este un fundament bine cunoscut al prieteniei adevărate. Derivată din latinescul „durere împărtășită”, această empatie ne ajută să formăm legături puternice atunci când prietenii noștri au nevoie de ajutor.

Dar există o stare opusă, relativ necunoscută și la fel de importantă, pe care psihologul David Robson o numeşte „confericire”, notează BBC.

Însemnând „fericire împărtășită”, aceasta este o fațetă subevaluată a relațiilor bune și ar putea fi la fel de importantă ca şi compasiunea pentru menținerea prieteniilor, sugerează mai multe studii.

Citește continuarea aici.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here