Orădenii se confruntă zilele acestea cu probleme mai puțin întâlnite. Mai exact, oamenii s-au văzut nevoiți să facă față unui atac fără precedent al castorilor. De departe, cea mai afectată este vegetația de pe malul Crișului Repede, care se află zilele aceste într-un real pericol.  

Castorii au distrus peste 20 de arbori de pe malul Crișului Repede din municipiul Oradea, iar creșterea necontrolată a numărului de exemplare în zonă reprezintă o amenințare pentru vegetația lemnoasă, a informat luni Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri.

„Este necesar să protejăm habitatul natural al castorilor, având în vedere rolul lor în ecosistem, dar totodată se impune limitarea efectelor negative asupra vegetației și ecosistemului. Fără măsuri corespunzătoare de management al populației de castori, consecințele vor fi devastatoare în următorii ani pentru zona urbană a râului Crișul Repede. În acest sens, în cel mai scurt timp posibil, vom stabili un set concret de măsuri împreună cu Primăria Oradea, autoritățile și ONG-urile de mediu” a transmis directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándorâ, într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, în ultimele luni, în Oradea, în zona Decebal – Ioșia, vegetația lemnoasă de pe malul Crișului Repede se confruntă cu o activitate alarmantă a castorilor. Aceste rozătoare semi-acvatice, cunoscute pentru abilitățile lor de a construi baraje, au început să doboare copacii aflați pe malul râului, amonte și aval de podul Carol I.

Castorii, deși parte a ecosistemului natural, devin o problemă atunci când populația lor crește necontrolat. Această extindere a habitatului lor a dus, în Oradea, la distrugerea totală a peste 20 de copaci de pe malurile râului și amenință în continuare vegetația de pe insula din zona Decebal.

Având în vedere faptul că, pe parcursul iernii, aceste mamifere se hrănesc cu materialul lemnos din zona râului, este de așteptat ca numărul copacilor doborâți să crească. În următoarea perioadă, copacii afectați de activitatea castorilor vor fi scoși din zona dig-mal pentru a se elimina astfel riscul de a ajunge în cursul de apă și de a forma blocaje.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here