De multă vreme Bucureștiul a căzut pe locul secund în topul orașelor din România cu cele mai scumpe locuințe. Capitala Ardealului este lider absolut, de ceva ani. Acolo întâlnești cele mai mari prețuri, dar iei și cele mai scumpe credite de la bancă. 

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar plătesc și cele mai mari prețuri pentru a face o achiziție imobiliară. La polul opus se află constănțenii care iau împrumuturi cu valori scăzute și beneficiază de unele dintre cele mai accesibile prețuri la apartamente, arată o analiză recentă.

Potrivit unei analize a unui broker de credite, reducerea perioadei necesare pentru obținerea unui credit ipotecar este mai importantă ca oricând în contextul în care prețurile cresc constant, iar numărul proprietăților disponibile este tot mai scăzut.

Clujenii iau cele mai mari credite. Ce rată plătesc lunar?

Clujenii plătesc cele mai mari prețuri pentru locuințele lor și ajung să ceară și cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.

Creditul mediu accesat de aceștia, de la începutul lui 2024 și până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%. Noii proprietari din județul Cluj achită lunar o rată medie de 525 de euro. Aproximativ 40% dintre cei care au apelat la serviciile gratuite oferite de brokerii de credite au făcut acest lucru încă din etapa de prospectare a pieței.

Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 2.896 euro/mp în luna septembrie, după un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Femeile aplică în număr mare pentru credite ipotecare în București. Prețurile depășesc un nou prag

Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-și cumpăra o locuință este ocupat de bucureșteni. Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 euro. Rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună.

Aproape 45% dintre cei care au apelat la un broker de credite pentru a obține cele mai avantajoase oferte de finanțare în vederea realizării unei achiziții imobiliare au făcut acest pas în momentul în care se aflau în etapa de prospectare a pieței. Alți 23% mergeau deja la vizionări când au început să se intereseze de opțiunile pe care le aveau pentru obținerea unui credit ipotecar.

La nivelul Capitalei s-a înregistrat anul acesta cea mai mare proporție de femei care au aplicat pentru obținerea unui credit ipotecar. Circa 46% dintre cererile de finanțare au venit din partea acestora. Spre comparație, în județe precum Cluj sau Constanța doar 36% dintre persoanele care au cerut un împrumut pentru a face o achiziție imobiliară au fost femei, se mai arată în analiză

Prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile în piață a crescut într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca. Pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor se mențin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul țării. În medie, cumpărătorii au ajuns să achite 1.802 euro/mp util pentru a face o achiziție imobiliară.

Ce rate plătesc brașovenii. Prețurile au explodat pe plan local în imobiliar

Brașovul ocupă locul al treilea în topul județelor unde cumpărătorii au accesat cele mai mari credite ipotecare în 2024. În medie, un brașovean a obținut de la bancă un împrumut de 68.641 de euro pentru a-și cumpăra o locuință și plătește o rată lunară de 403 euro.

Pentru a găsi creditul potrivit, 40% dintre brașoveni au apelat la un broker încă din etapa de prospectare a pieței. Doar 3% au așteptat să găsească locuința dorită și să facă o ofertă proprietarului înainte de a clarifica opțiunile de finanțare disponibile.

Orașul Brașov a ajuns să fie al doilea cel mai scump din țară pentru cei care vor să facă o achiziție imobiliară. Prețul mediu solicitat pentru apartamente a crescut cu 18% în ultimul an și se apropie cu pași repezi de pragul de 2.000 euro/mp util. Aceasta a fost a doua cea mai rapidă creștere înregistrată în rândul principalelor centre regionale din țară. Doar în Iași prețurile au crescut mai mult.

În Timișoara prețuri sunt mai accesibile la locuințe și ratele mai mici

Creditul mediu acordat, anul acesta, la nivelul județului Timiș prin intermediul brokerilor este de 67.597 de euro, iar rata medie plătită de timișeni este de 397 de euro pe lună.

Aproximativ 43% dintre cei care au apelat pe plan local anul acesta la serviciile brokerilor au făcut acest pas din etapa de prospectare a pieței. Alți 19% au așteptat să meargă întâi la primele vizionări înainte de a solicita consultanță în privința opțiunilor de creditare avute la dispoziție.

Locuințele sunt destul de accesibile la nivel de județ. Mai mult, în Timișoara întâlnim cele mai mici prețuri solicitate pentru apartamentele disponibile la vânzare, dacă ne raportăm la principalele centre regionale din România. Apartamentele pot fi cumpărate, în medie, cu 1.659 de euro/mp util.

Apartamentele s-au scumpit cel mai puțin în Constanța

La nivelul județului Constanța, cumpărătorii au accesat anul acesta creditele ipotecare cu cea mai mică valoare medie, mai exact de 66.265 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 388 euro.

Constănțenii și-au dorit în număr mare să înceapă procesul de căutare a unei locuințe fiind informați cu privire la sumele de bani pe care le pot obține din partea băncilor. Potrivit analizei, 51% dintre ei au vrut să afle de la broker ce opțiuni au încă din momentul în care au început să prospecteze piața pentru a identifica locuințele care le pot oferi confortul dorit. Doar 6% dintre ei au așteptat să facă mai întâi o ofertă și abia apoi să identifice creditul potrivit.

În orașul Constanța, unde au fost acordate cele mai multe împrumuturi, s-a putut observa cel mai redus avans la nivelul prețurilor locuințelor din ultimul an. Apartamentele s-au scumpit cu doar 9% și au ajuns să se vândă cu 1.700 euro/mp util.

În Iași, apartamentele s-au scumpit cu 20% într-un an

Ieșenii care și-au cumpărat anul acesta locuințe au accesat credite ipotecare cu o valoare medie de 68.539 de euro. Rata medie achitată de aceștia este de 402 euro pe lună.

Circa 40% dintre cei care au apelat la serviciile brokerilor prospectau piața în căutarea locuinței dorite în momentul în care au solicitat informații cu privire la opțiunile de creditare pe care le aveau la dispoziție. Alți 17% mergeau deja la vizionări în momentul în care au început să se intereseze de sumele pe care le puteau obține pentru realizarea achiziției.

Un alt aspect care merită menționat este și acela că, la nivelul județului, bărbații sunt cei care inițiază într-o proporție covârșitoare procesul de obținere a unui credit ipotecar. Pe parcursul lui 2024, 71% dintre ce care și-au dorit să obțină un împrumut pentru casă au fost bărbați și doar 29% femei, potrivit analizei citate.

Apartamentele din Municipiul Iași se vând cu 1.700 de euro/mp util, un preț similar cu cel din Constanța. Evoluția prețurilor a fost, însă, complet diferită în ultimul an față de cea înregistrată pe piața rezidențială a orașului de pe litoral. Dacă în Constanța apartamentele s-au scumpit cel mai puțin în ultimul an, în Iași acestea au crescut cel mai mult, mai exact cu 20%. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here