Costurile pentru încălzirea părților comune, pentru locatarii care își închid caloriferele sau care dețin centrale termice, pot ajunge până la 60% din totalul facturii blocului, în funcție de sezon și de nivelul de debranșare din condominiu. Aceste reguli sunt deja prevăzute într-un ordin emis de ANRE și publicat în Monitorul Oficial, fiind aplicabile asociațiilor de proprietari care utilizează repartitoare de costuri. 

Scopul Regulamentului ANRE, publicat în Monitorul Oficial, constă în stabilirea regulilor și algoritmilor de calcul folosiți pentru distribuirea consumului de energie termică și a costurilor corespunzătoare între consumatorii din clădirile de tip condominiu, atunci când sunt instalate sisteme de repartizare a costurilor pentru încălzire.

Obiectivele urmărite au fost asigurarea unei repartizări echitabile a consumurilor de energie termică înregistrate de contorul de la branșament între consumatorii din condominium și participarea cu o cotă parte la achitarea energiei termice livrată prin sistemul centralizat a proprietarilor  care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv, de energia termică consumată în bloc. Cota parte, însă, ajunge și la 60%, fapt care va stârni indignarea și protestele celor cu centrale termice, care susțin că ei consumă doar gaze pentru încălzire.

România a fost cel mai mare exportator de cereale din UE în primele săptămâni ale sezonului 2024/25

Concret, regulamentul ANRE prevede ca, pentru blocurile situate în zona de temperatură rece, la un grad de deconectare de la sistemul centralizat între 0 și 40%, contribuția la cheltuielile comune este de 40% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 35% în noiembrie și martie și de 30% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de deconectare între 41 și 70%, procentele aferente cresc la 45%, 40% și 35%, iar la un grad de deconectare între 71 și 99%, procentele se majorează la 50%, 45% și 40%. În cazul condominiilor aflate în zone cu temperatură caldă și temperată, cota de contribuție care se împarte la toți locatarii, indiferent de consum, este, pentru un grad de debranșare de 0-40%, de 45% în lunile septembrie, octombrie, aprilie și mai, de 40% în noiembrie și martie și de 35% în decembrie, ianuarie și februarie. La un grad de debranșare între 41 și 70%, procentele aferente lunilor din an sunt de 50%, 45%, respectiv 40%, iar pentru un grad de deconectare între 71 și 99%, de 60%, 55% și 50%.

”Până acum era doar un ordin al ANRSC care zicea că plata părților comune să fie minimum 20%, dar nu se prea respecta. Acum regulamentul ANRE prevede cote mai mari pentru cei care au consum mic, pentru că își închid caloriferele, și pentru cei care au centrale. Este greu de presupus că se va respecta acest regulament, pentru că, dacă-i pui pe toți cei cu centrale să plătească 50% din consumul total de energie termică, în condițiile în care până acum nu au plătit nimic, o să iasă revoluție. În Germania se aplică de mult timp procentul de 50% pentru cei cu centrale sau care nu consumă, pentru că se ține cont de transferul de căldură prin pereți și prin conductele comune. La noi, cei cu centrale nu vor să plătească deloc. La un moment dat a apărut porcăria aia cu țevile izolate, dar s-a dovedit că nu există izolație perfectă”, a declarat, pentru National, Petru Olariu, prim-vicepreședintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Răsturnare de situație în cazul Roșia Montană. Canadienii de la Gabriel Resources au obținut o nouă victorie în instanță

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here