Determinarea Iranului de a se apăra ‘nu are limite’, a declarat sâmbătă ministrul de externe Abbas Araghchi, după atacurile israeliene împotriva unor obiective militare din țară. 

„Cred că am dovedit că nu există limite pentru determinarea noastră de a ne apăra”, a spus Abbas Araghchi într-un interviu acordat site-ului ghidului suprem iranian. Aceasta este prima reacţie a unui înalt oficial iranian după atacurile aeriene israeliene efectuate în cursul nopţii împotriva unor instalaţii militare din Iran.

Atacul, care a vizat ‘situri militare din provinciile Teheran, Khuzestan (sud-vest) şi Ilam (vest)’, a provocat ‘daune limitate’, a indicat armata iraniană, adăugând că doi soldaţi au fost ucişi, fără a preciza unde.

‘Ne vom apăra pământul şi patria. Cred că toată lumea a văzut deja acest lucru’, a dat asigurări ministrul Araghchi.

Iranul a lansat aproximativ 200 de rachete asupra Israelului pe 1 octombrie, inclusiv, pentru prima dată, mai multe rachete hipersonice. Israelul a jurat că va face Iranul să plătească pentru acest atac.

Confruntat cu ameninţările cu represalii israeliene, Iranul a jucat atât pe cartea tensiunii, cât şi pe cea a destinderii în ultimele săptămâni.

Astfel, ministrul Araghchi s-a angajat într-o intensă campanie diplomatică, vizitând în două săptămâni toate ţările din Orientul Mijlociu, cu excepţia Israelului, pentru a încerca să atenueze tensiunile şi să întărească poziţiile Teheranului, adaugă AFP.

Biden intervine și cere încheierea conflictului

Președintele american Joe Biden și-a exprimat sâmbătă speranța că loviturile israeliene asupra Iranului marchează sfârșitul unei perioade de escaladare a conflictului în Orientul Mijlociu, relatează CNN.

„Pare că nu au lovit nimic altceva decât ținte militare. Speranța mea este că acesta este sfârșitul”, a declarat el în Philadelphia. Președintele a declarat că a primit un avertisment înainte de atacurile israeliene.

Oficialii administrației Biden au declarat că SUA nu au fost implicate direct în atac, dar s-au consultat îndeaproape cu Israelul.

Biden a declarat, de asemenea, că „nu este surprins” de faptul că fostul președinte Donald Trump a discutat cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, dar a recunoscut că este îngrijorat de faptul că Trump nu a reprezentat SUA în aceste conversații.

Biden și vicepreședintele Kamala Harris au participat sâmbătă la o convorbire telefonică cu echipa lor de securitate națională și ambii au fost informați cu privire la ultimele evoluții ale situației din Orientul Mijlociu, în urma loviturilor, potrivit Casei Albe.

„Biden a cerut să se depună toate eforturile pentru a ne proteja forțele și pentru a ajuta la apărarea Israelului împotriva oricăror potențiale răspunsuri din partea Iranului și a aliaților săi”, a declarat Casa Albă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here