Un subofițer de la o unitate militară din orașul vasluian Bârlad și-a distrus viața din cauza jocurilor de noroc. A fost evacuat din casă, ba mai mult, a primit și ordin de restricție și nu mai are voie să se apropie de soție i copii.
Judecătoria Bârlad a emis un ordin de protecție împotriva unui subofițer de la unitatea militară din oraș, acestuia fiindu-i interzis să se mai apropie de soție și copii, din cauza scandalurilor pe care le provoacă. Consumul de alcool și dependența de jocurile de noroc l-au adus în această situație, a relatat în instanță soția acestuia.
Femeia s-a adresat judecătorilor pentru a i se emite un ordin de protecție, în urma unui incident petrecut la sfârșitul lunii septembrie. Ea a povestit în sala de judecată că scandalurile din familie, cauzate de viciile bărbatului, sunt vechi, însă de-a lungul anilor a ascuns totul, încercând să păstreze aparențele unei familii onorabile, pentru a nu afecta cariera de militar a soțului. „Consumul de alcool și dependența pârâtului de jocurile de noroc, ce le-a dezvoltat pârâtul de-a lungul timpului, au condus la situația de fapt creată, astfel că, aceasta a culminat cu evenimentele petrecute în data de 27.09.2024, când reclamanta a fost nevoită să apeleze serviciul 112, deoarece pârâtul, la acea dată a schimbat butucul ușii și a sechestrat copiii părților în casă. De fapt, conduita sa este constantă în acest mod și se derulează în aceste limite de ani de zile, fiind pusă în situația reclamanta de a dormi, împreună cu copiii, la diverse familii, pentru că, în acest fel, aceștia să trăiască fără teama de a fi hărțuiți în vreun fel de pârât”, se arată în hotărârea Judecătoriei Bârlad.
Soția a ascuns violența soțului de frică să nu-i pericliteze cariera
Femeia a declarat instanței că soțul ei a schimbat butucul de la yală, după ce ea a decis să se separe și să se mute la o soră. Când s-a întors la domiciliu pentru a-și lua din lucruri, a constatat că nu mai poate intra în propria casă, solicitând sprijinul poliției. În susținerea acuzațiilor aduse împotriva soțului, ea a prezentat judecătorilor mai multe înregistrări care surprindeau conflictele din familie, cauzate de soțul aflat sub influența băuturilor alcoolice. Cum probele au fost mai mult decât elocvente, judecătorii au decis emiterea unui ordin de protecție împotriva subofițerului. Instanța subliniază în motivarea deciziei că acțiunile bărbatului afectează nu doar pe soția sa, ci mai ales pe copii. “Comportamentul agresiv al pârâtului față de reclamantă generat de consumul exagerat de alcool și amenințările acestuia, se manifestă de o perioadă lungă de timp, însă datorită faptului că pârâtul este militar de carieră, reclamanta a ținut ascuns comportamentul acestuia pentru a nu-i periclita serviciul. Având în vedere incidentele petrecute între părți, relatate de reclamantă și confirmate de martor (tatăl femeii n.r.) și de înregistrarea video, împrejurările faptei – sechestrarea copiilor, în condițiile în care se aflau minori în casă, frecvența scandalurilor provocate anterior de pârât, dar și contextul săvârșirii acestora – divorțul , alcoolul și dependența de jocuri – rezultă că acestea se circumscriu noțiunii de violență psihologică la care este expusă reclamanta și copiii părților”, a subliniat judecătorul în motivarea deciziei.
Instanța a decis evacuarea subofițerului din apartament pe durata ordinului de protecție și i-a interzis acestuia să se apropie la o distanță mai mică de 100 de metri față de soție și copii. De asemenea, bărbatului i s-a interzis să se apropie și de locul de muncă al soției, un salon de înfrumusețare din Bârlad. Dată fiind gravitatea situației de fapt descrise ca episoade de violență, intensitatea acestora, situația creată, instanța a considerat că se impune emiterea ordinului de protecție pentru o perioadă maximă de 12 luni.