Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi acuză 10 români într-un dosar de fraude cu angajări. Gruparea ar fi pus la punct între 2019 şi 2021 o schemă pentru a angaja 197 de ucenici, care fie nu îndeplineau condiţiile, fie demisionaseră pentru a fi reangajaţi. Au fost implicaţi şi angajaţi din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din judeţele Bacău şi Neamţ. 

Procurorii Parchetului European au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată, la Tribunalul Iaşi, a zece persoane şi patru firme, într-un dosar care vizează săvârşirea unei fraude în valoare de 1,6 milioane euro care implică fonduri UE şi naţionale destinate promovării ocupării forţei de muncă.

Potrivit anchetei, între 2019 şi 2021, inculpaţii au înfiinţat societăţi fictive, pentru a obţine în mod fraudulos subvenţii UE şi naţionale, menite să ajute şomerii să îşi îmbunătăţească competenţele şi perspectivele de angajare.

”Se presupune că suspecţii au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetul UE şi bugetul naţional cu aproximativ 1,6 milioane EUR (8.177.156 RON), 85% aparţinând bugetului Uniunii Europene şi 15% bugetului naţional al României. Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate de una dintre societăţile implicate şi îşi reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi reangajate, fie nu îndeplineau condiţiile pentru a fi considerate ucenici”, au transmis procurorii europeni într-un comunicat.

Pregătirea efectivă a persoanelor nu a avut niciodată loc

”Pe baza probelor administrate, gruparea infracţională s-a folosit de funcţionari publici din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) din judeţele Bacău şi Neamţ pentru a comite frauda. În martie şi iunie 2024, doi inculpaţi – inclusiv un funcţionar public – şi-au recunoscut vinovăţia şi au semnat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, care au fost înaintate Tribunalului Iaşi. Acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu funcţionarul public a devenit definitiv”, a mai transmis Parchetul European.

În vederea recuperării prejudiciului estimat cauzat bugetului UE şi a eventualelor cheltuieli judiciare, au fost sechestrate anterior, în cadrul acestei anchete, numerar şi proprietăţi cu o valoare totală de aproximativ 300.000 de euro.

Procurorii precizează că, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la zece ani şi jumătate de închisoare pentru fraudă agravată în domeniul subvenţiilor şi până la zece ani pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here