Deși pare greu de crezut există o pasăre care nu survolează deloc întinderile de apă. Motivul este unul cât se poate de simplu, iar oamenii de știință au explicația.  

Această pasăre este extrem de populară atât în Europa, cât și în Africa de Nord, dar și vestul Asiei. În România, se estimează că ar exista o populație de circa 5.000.

Este vorba despre barza albă care la mijlocul lunii august obișnuiește să emigreze în Africa. Se știe că zboară plantat și că depinde de curenții de aer cald, care o ajută să-și folosească intens aripile. Astfel își economisește energia.

Potrivit experților, ele nu zboară niciodată desupra unei întinderi de apă și de aceea sunt nevoite să ocolească Marea Mediterană în timpul migrației lungi, deoarece apa nu generează curenți termici precum solul. 

De aceea, berzele albe evită să zboare deasupra apelor, deoarece nu vor să-și epuizeze resursele energetice.

Totodată, oamenii de știință spun că ele preferă să ocolească întinderile mari de apă pentru că ar trebui să bată constant din aripi. În schimb, în timpul migrației berzele fac pauze pentru a se odihni și pentru a se hrăni.

Atunci când ajung pe uscat aterizează ușor pe câmpuri, copaci sau acoperișuri. Pe mare nu există astfel de posibilități pentru că vânturile puternice și furtunile prezintă un risc major pentru păsările care nu au unde să se adăpostească sau să aterizeze în siguranță.

Ca să evite întinderile de apă, berzele au diverse rute pe care le aleg. Cercetătorii au descoperit faptul că ele urmează anumite trasee care le permit să profite de curenții de aer cald. Unul dintre cele mai cunoscute este ruta Gibraltarului.

De regulă, păsările migratoare pleacă din vestul Europei și aleg să traverseze Marea Mediterană. Trec prin strâmtoarea Gibraltar pentru că distanța dintre Spania și Maroc este minimă. A doua rută este cea a Bosforului.

Specialiștii susțin că berzele din estul și centrul Europei preferă să treacă prin Turcia. Ele traversează strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Africa prin Orientul Mijlociu. În altă ordine de idei, durata de viață medie a acestei păsări este de 25 de ani.

În ultimii ani, din cauza pesticidelor folosite în momentul de față în agricultură, populaţia a început să scadă. Barza este un simbolul purității, al norocului şi al reînvierii naturii. În lumea basmelor aduce sau anunță venirea pe lume a copiilor.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here