În acest an, ortodocșii vor celebra Paștele pe data de 5 mai, iar catolicii pe 31 martie. Totuși, după cum se știe deja, data la care se sărbătorește învierea lui Iisus Hristos nu este una fixă, ci diferă de la an la an. Iată de ce!
Paștele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă. Două fenomene naturale sunt luate în considerare la calcularea datei exacte a sărbătorii învierii lui Iisus Hristos.
Modul în care se stabilește ziua în care cade Paștele a fost stabilit în anul 325, la Sinodul Ecumenic de la Niceea. Așa cum am precizat și mai sus, data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante.
Este vorba despre echinocțiul de primăvară, care are loc la 21 martie, și luna plină. Deoarece luna plină variază, data Paștelui variază și ea. Dar tot în secolul al IV-lea s-a stabilit că Paștele trebuie să pice întotdeauna într-o zi de duminică.De ce Paștele cade, de fapt, diferit la ortodocși și la catolici
Paștele ortodox și cel catolic au, în general, date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcularea acestora. Paștele catolic este calculat în funcție de calendarul gregorian.
Paștele ortodox este calculat în conformitate cu calendarul iulian. Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi. Următoarea dată la care cele două sărbători vor coincide va fi 20 aprilie 2025.
Când cade Paștele în 2024
Anul acesta, creștinii ortodocși vor celebra Învierea Domnului pe data de 5 mai, iar catolicii pe data de 31 martie. Datorită formulei de calcul, s-a putut stabili, de asemenea, când va cădea Paștele în următorii ani:
2025
Paștele Ortodox – 20 aprilie;
Paștele Catolic – 20 aprilie.
2026
Paștele Ortodox – 12 aprilie;
Paștele Catolic – 5 aprilie.
2027
Paștele Ortodox – 16 aprilie;
Paștele Catolic – 28 martie.
2028
Paștele Ortodox – 16 aprilie;
Paștele Catolic – 16 aprilie.
2029
Paștele Ortodox – 8 aprilie;
Paștele Catolic – 1 aprilie.
2030
Paștele Ortodox – 28 aprilie;
Paștele Catolic – 21 aprilie.