Suntem încă în post, însă cum astăzi este dezlegare la pește, am ales să vă propunem o rețetă delicioasă, deloc costisitoare ca și preț și pe care, cu siguranță, întreaga familie o va adora. În plus, este una dintre rețele renumite ale copilăriei, care ne vor purta papilele gustative spre una dintre cele mai frumoase perioade din viața noastră: copilăria.  

Ingrediente:- 1 kg de macrou congelat sau alt pește oceanic

– 3 cepe medii

– un morcov nu prea mare

– 2 căței mari de usturoi

– 150g sare neiodată ( sare mare pentru murături)

– 250 ml oțet din vin

– o foaie mare de dafin

– o linguriță piper boabe

– 3-4 boabe de ienibahar

– o lingură boabe de muștar

– 2 frunze de salvie (opțional)

Cum se prepară:

Curățăm și spălăm bine peștele în interior și îndepărtăm coada și capul. Trunchiul îl tăiem transversal în felii de 2 degete grosime (sau îl transformăm în fileuri cu piele și le tăiem fâșii lungi dacă avem timp să ne jucăm). Punem peste peștele tocat o linguriță de sare și îl acoperim cu apă foarte rece. Acoperim vasul și lăsăm jumătate de oră. Scurgem apa și repetăm de încă 2 ori. Este o operațiune ce nu poate fi evitată, pentru că are rolul de a scoate din pește sângele. La final se scurge apa, se presară peste pește 2 linguri cu vârf de sare mare, se amestecă bine, se acoperă cu capac sau folie alimentară și se lasă obligatoriu până a doua zi la frigider. Între timp fierbem 5 minute oțetul cu 500 ml apă, cu toate condimentele în afară de muștar și cu o jumătate de linguriță de sare. Pare foarte acru, dar nu va acri peștele în exces, ci va înmuia oasele.

Pește marinat în oțet: secretul pentru un preparat suculent, aromat și extrem de fraged. Rețeta bunicii/ Profimedia

Lăsăm oțetul să se infuzeze cu arome până a doua zi, acoperit. În ziua următoare curățăm și tăiem felii usturoiul, ceapa și morcovul, nu foarte fin. Scoatem peștele sărat și îl spălăm bine cu apă rece, apoi punem în borcane straturi de ceapă cu morcov, bucăți de pește, usturoi. Deasupra tebuie să fie ceapă. Presărăm boabe de muștar, turnăm oțetul rece  și închidem borcanele bine. Le lăsăm așa 3 săptămâni, în loc rece, în frigider sau în beci. Abia atunci gustul este perfect și peștele complet marinat.

Dacă vrem să îl păstrăm mai mult timp, după acest moment vom putea steriliza borcanele pentru 15 minute din momentul clocotirii,  în baie de apă, la foc mic, ca pe orice conservă.

Dacă nu vrem să sterilizăm, putem păstra preparatul în borcan, în frigider, timp de o lună, cu condiția să fie complet acoperit conținutul borcanului de zeama și să fie bine închis recipientul cu capac înfiletat. 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here