Pisicile au reputația de a fi independente. Dacă simți că nu reușești să te conectezi cu felina ta, s-ar putea să nu vorbești „limbajul‟ potrivit.
Vestea bună este că nu este atât de greu să îți îmbunătățești relația cu prietena ta capricioasă. Un studiu științific a demonstrat că un simplu gest poate face o diferență majoră: trebuie doar să îi zâmbești… dar în stil pisicesc! Adică să îți îngustezi ochii și să clipești lent.
Prin observarea interacțiunilor dintre oameni și pisici, cercetătorii au descoperit că această expresie facială face ca pisicile – fie ele de companie sau străine – să fie mai deschise și mai prietenoase față de oameni.
Cum să „vorbești” pe limba pisicii tale
Dacă ai petrecut timp în preajma pisicilor, probabil ai observat că atunci când sunt relaxate și mulțumite, își îngustează ochii și clipesc încet. Acest gest este interpretat ca un fel de „zâmbet‟ pisicesc.
Mulți stăpâni de pisici au intuit deja că pot imita această expresie pentru a-și arăta afecțiunea, dar cercetătorii au vrut să testeze acest fenomen științific. Astfel, au realizat două experimente pentru a vedea cum reacționează pisicile la clipitul lent al oamenilor.
În primul experiment, 21 de pisici din 14 gospodării au fost observate în timp ce stăpânii lor le ofereau un „zâmbet pisicesc” – adică își îngustau ochii și clipeau încet. Rezultatele au arătat că pisicile erau mult mai predispuse să răspundă cu același gest după ce vedeau clipitul lent al stăpânului, comparativ cu momentele în care nu existau astfel de interacțiuni.
În al doilea experiment, cercetătorii au testat 24 de pisici din opt gospodării, dar de această dată interacțiunea nu a fost făcută de stăpâni, ci de oameni necunoscuți. Aceștia au încercat același gest, iar pisicile nu doar că au clipit înapoi, ci au fost și mai dispuse să se apropie și să interacționeze cu oamenii.
De ce funcționează acest truc
Cercetătorii cred că acest clipit lent este un semnal de încredere și prietenie, deoarece pisicile pot percepe o privire fixă și neîntreruptă ca pe o amenințare. Însă, există și posibilitatea ca pisicile să fi învățat acest comportament deoarece oamenii răspund pozitiv la el.
Indiferent de motiv, cert este că acest gest ajută la crearea unei conexiuni mai puternice între tine și pisica ta. În plus, această descoperire ar putea avea implicații importante pentru bunăstarea pisicilor nu doar acasă, ci și în situații stresante, cum ar fi vizitele la veterinar sau viața într-un adăpost.
Data viitoare când vrei să te apropii de o pisică, renunță la clasicele chemări și încearcă să-i „zâmbești‟ pe limba ei!
Sursă text: Click!pentrufemei