Planta care te îmbogățește dacă stai la curte. Șofranul este cel mai scump condiment din lume – 450 de grame costă între 500 și 5.000 de de dolari, un kilogram ajungând și la 10.000 de euro. Motivul pentru prețul său ridicat este metoda de recoltare care necesită forță de muncă, ceea ce face producția sa costisitoare. 

Șofranul este recoltat manual din floarea Crocus sativus, cunoscută în mod obișnuit sub numele de crocus de șofran. Termenul „șofran” se aplică structurilor sub formă de fir ale florii numite stigmat.

Înflorirea și recoltarea filamentelor se fac între lunile octombrie și noiembrie. Florile, din care se obține stigmatul, se culeg în primele ore ale dimineții sau seara, când sunt puțin mai închise.  

În timp ce originea șofranului este încă dezbătută, cel mai probabil a provenit din Iran. Acolo, era venerat pentru proprietățile sale medicinale. Oamenii ar fi mâncat șofran pentru a crește libidoul, pentru a stimula starea de spirit și pentru a îmbunătăți memoria. Iată care sunt cele mai mari beneficii ale acestui condiment pentru organism: 

1. Un antioxidant puternic

Șofranul conține o varietate impresionantă de compuși vegetali. Aceștia acționează ca antioxidanți – molecule care vă protejează celulele împotriva radicalilor liberi și a stresului oxidativ. Antioxidanții remarcabili de șofran includ:

– crocin- crocetină- safranal- kaempferol

Crocina și crocetina sunt pigmenți carotenoizi responsabili de culoarea roșie a șofranului. Ambii compuși pot avea:

-proprietăți antidepresive,- protejează celulele creierului împotriva leziunilor progresive,- ameliorează inflamația,- reduce apetitul,- ajută la pierderea în greutate.

Safranal îi conferă șofranului gustul și aroma sa distinctă. Cercetările arată că vă poate ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, a memoriei și a capacității de învățare, precum și la protejarea celulelor creierului împotriva stresului oxidativ.

În cele din urmă, kaempferolul se găsește în petalele florilor de șofran. Acest compus a fost legat de beneficii pentru sănătate, cum ar fi reducerea inflamației, proprietăți anticancerigene și activitate antidepresivă, scriu cei de la Healthline.

2. Poate îmbunătăți starea de spirit și poate trata simptomele depresive

Șofranul este poreclit condimentul soarelui. Acest lucru nu se datorează doar culorii sale distincte, ci și pentru că vă poate ajuta să vă lumineze starea de spirit. Într-o revizuire a cinci studii, suplimentele de șofran au fost semnificativ mai eficiente decât placebo în tratarea simptomelor depresiei ușoare până la moderate.

Alte studii au descoperit că administrarea a 30 mg de șofran pe zi a fost la fel de eficientă ca Fluoxetina, Imipramina și Citalopram – tratamente convenționale pentru depresie. În plus, mai puține persoane au experimentat efecte secundare de la șofran decât de la alte tratamente.

Atât petalele de șofran, cât și stigmatul tip fir par a fi eficiente împotriva depresiei ușoare până la moderate. Deși aceste constatări sunt promițătoare, sunt necesare studii mai lungi pe oameni cu mai mulți participanți înainte ca experții să poată recomanda șofranul ca tratament pentru depresie.

3. Poate avea proprietăți de combatere a cancerului

Șofranul este bogat în antioxidanți, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi nocivi. Daunele radicalilor liberi au fost legate de boli cronice, cum ar fi cancerul.

În studiile pe eprubetă, s-a demonstrat că șofranul și compușii săi ucid în mod selectiv celulele canceroase de colon sau le suprimă creșterea, lăsând în același timp celulele sănătoase nevătămate.

Acest efect se aplică și pielii, măduvei osoase, prostatei, plămânilor, sânului, colului uterin și mai multor alte celule canceroase.

Studiile pe eprubetă au descoperit, de asemenea, că crocina – principalul antioxidant din șofran – poate face celulele canceroase mai sensibile la medicamentele pentru chimioterapie.

4. Poate reduce simptomele PMS

Sindromul premenstrual (PMS) este un termen care descrie simptomele fizice, emoționale și psihologice care apar înainte de începerea unei perioade menstruale. Studiile arată că șofranul poate ajuta la tratarea simptomelor PMS.

La femeile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani, administrarea a 30 mg de șofran pe zi a fost mai eficientă decât un placebo în tratarea simptomelor PMS, cum ar fi iritabilitatea, durerile de cap, pofta și durerea.

Un alt studiu a constatat că simplul miros de șofran timp de 20 de minute a ajutat la reducerea simptomelor PMS, cum ar fi anxietatea și nivelurile scăzute de cortizol, hormonul stresului.

5. Poate acționa ca un afrodisiac

Afrodiziacele sunt alimente sau suplimente care ajută la creșterea libidoului. Studiile au arătat că șofranul poate avea proprietăți afrodisiace, în special la persoanele care iau antidepresive.

De exemplu, administrarea a 30 mg de șofran zilnic timp de 4 săptămâni a îmbunătățit semnificativ funcția erectilă față de un placebo la bărbații cu disfuncție erectilă legată de antidepresive.

La femeile cu dorință sexuală scăzută din cauza administrării de antidepresive, 30 mg de șofran pe zi, timp de 4 săptămâni, au redus durerea legată de sex și au crescut dorința sexuală și lubrifierea, în comparație cu un placebo.

Sursă text: Click.ro 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here