Planta considerată sacra de daci a fost prețuită încă din vremea strămoșilor noștri pentru proprietățile sale terapeutice unice. Această plantă a reușit să traverseze mileniile și a ajuns până în zilele noastre drept un remediu natural pentru o mulțime de afecțiuni. 

Este interesant faptul că denumirea sa originală în limba dacă – Prodiarnela – a fost consemnată de Dioscoride, celebrul medic al antichității, care a recunoscut importanța acestei plante pentru sănătate. Astfel, putem afirma că descoperirea acestei plante nu este un fapt recent, iar proprietățile sale miraculoase pentru stomac și plămâni sunt cunoscute și folosite de secole întregi.

În decursul ultimelor decenii, tătăneasa a devenit una dintre cele mai utilizate plante la nivel global. În Elveția, o țară cu o mare tradiție în producția de medicamente din plante, peste jumătate din produsele externe fabricate în ultima decadă au avut la bază această plantă miraculoasă. În industria cosmetică, alantoina – unul dintre principiile active cele mai importante ale tătănesei – este tot mai frecvent utilizată, regăsindu-se în numeroase creme de corp sau deodorante.

Tătăneasa este o plantă ierboasă, înaltă de 100–120 cm. Sub pământ are un rizom gros de pe care cresc rădăcini cărnoase – fusiforme.Frunzele sunt lungi (maxim 25 cm), alterne, cu lățimea de 1–2 cm. În partea inferioară a tulpinii frunzele sunt oval-lanceolate. Florile sunt de culoare roșie-violacee, uneori roz-albă și sunt dispuse în cime unipare. Corola este gamopetală, tubulos-campanulată și se termină cu 5 dințișori recurbați. Tătăneasa înflorește în lunile mai-august.

Topul celor mai prietenoase rase de pisici. Atente și de iubitoare, vor aduce fericire stăpânilor lor în fiecare zi

Se recoltează rădăcinile (Radix simphyte) și rizomul în martie-aprilie (câteodată în septembrie). Au gust amar fără miros. Conțin ulei volatil, mucilagii, alcaloizi, taninuri, alantoină, glicozide, substanțe minerale, acid litospermic (antigonadotrofic), zaharuri. Alantoina și mucilagiile au efecte cicatrizante în ulcerele gastroduodenale. Alantoina are efecte antitumorale. Extern se utilizează sub formă de compresie (cataplasmă).

În stare proaspătă se utilizează în ulcerul varicos, hematoame, flebite, varice deschise, arsuri, hemoroizi, plăgi. Pulberea, infuzia, decoctul (2-3%) se folosesc în gută. Are efecte hemostatice, antidiareice, antiinflamatoare, astrigente, antidizenterice, expectorante și emoliente. Se folosește des în ceaiuri împreună cu cimbrul, podbalul și amăreala. În doze mari este periculoasă (alcaloizii pe care-i conține duc la paralizie), chiar cancerigenă.

Rețete miraculoase cu tătăneasă

Tătăneasa contine alcaloizi pirolizidinici, care sunt tumorigenici și hepatotoxici, putând produce cancer hepatic și alte afecțiuni ale ficatului. În SUA, în 2001 a fost interzisă comercializarea produselor din tătăneasă pentru uz intern.

Recoltarea se face în lunile octombrie și noiembrie sau în martie. Se folosesc rădăcinile, recoltate în perioada de repaus vegetativ. Cea mai eficientă metodă de recoltare este culegerea în timpul aratului, când rădăcinile sunt scoase la suprafață de fierul plugului și pot fi adunate cu ușurință. Pentru cantități mici se poate folosi cazmaua, cu care se dezgroapă rădăcinile.

După recoltare rădăcinile se spală în curent de apă rapid (dacă sunt ținute mult în apă mucilagiile se dizolvă și astfel scade mult valoarea terapeutică a plantei) și apoi se întind răsfirat la uscat în locuri foarte bine aerisite și lipsite de umiditate. În anumite afecțiuni, cum ar fi candidoza vaginală și dermatozele produse de ciuperci, sunt recomandate frunzele, recoltate prin secerare în perioada înfloririi.

Gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal

Se ia o jumătate de linguriță de pulbere de tătăneasă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Tătăneasa reduce aciditatea, favorizează cicatrizarea, protejează pereții stomacului. De obicei se combină cu încă o jumătate linguriță de pulbere dintr-o plantă aromatică aleasă după necesitățile pacientului: mușețel (pentru persoanele iritabile), valeriană sau sunătoare (pentru gastritele și ulcerele care apar pe fond de anxietate), mentă sau lavandă (pentru persoanele colerice), obligeană sau busuioc (pentru caracterele anxios-depresive).

Afecțiuni ale gâtului, afecțiuni pulmonare (infecții la nivelul gâtului, tuse produsă de cauze diverse, traheo-bronșită, bronșită, pneumonii trenante, tuberculoză pulmonară)

Se mestecă încet o bucățică de rădăcină de tătăneasă, lăsând ca principiile active emoliente și regenerative epiteliale să fie extrase de salivă și să ajungă în zona gâtului. Rădăcina proaspătă are un gust neutru, plăcut și este deosebit de activă.

Rădăcina uscată va fi măcinată în prealabil și va fi mestecată minimum 15 minute înainte de a fi înghițită. Se consuma 3 fragmente de rădăcină proaspătă cu lungimea de 2-3 cm pe zi sau 3 jumătăți de linguriță de tătăneasă uscată pe zi.

Tătăneasa are calitatea de a stimula eliminarea secrețiilor toxice din arborele bronșic și plămâni, precum și de a stimula refacerea țesuturilor afectate de infecție.

Diaree, dizenterie, infecții intestinale

Tătăneasa normalizează tranzitul intestinal și oprește procesul bolii prin precipitarea proteinelor din conținutul intestinal. Se bea înainte de fiecare masă cu un sfert de oră și de câte ori este nevoie câte un pahar din extractul apos obținut prin macerație decocție.

Care este mai sănătos: morcovul crud, fiert sau murat? Răspunsul s-ar putea să te surprindă

Infecții urinare (cistite) și renale (nefrite, pielonefrite), pietre la rinichi și la vezica urinară

Prin mucilagiile pe care le conține, tătăneasa favorizează relaxarea țesuturilor, diminuează starea inflamatorie și oprește hemoragia. Se administrează de obicei sub formă de extract apos, împreună cu alte plante: ienupăr (ca antiinfecțios), merișor și mesteacăn (ca anti-litiazice), câte 1 linguriță rasă din fiecare plantă menționată.

Fibrom și adenofibrom mamar și uterin, chisturi ovariene, polipi intestinali și stomacali

Nenumărați pacienți au reușit să scape de durerile și periculoasele intervenții chirurgicale folosind tinctura de tătăneasă și extractul apos antitumoral pe bază de tătăneasă.

Se administrează 1-2 lingurițe de tinctură de tătăneasă în apă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face până la completa vindecare.

Se bea extractul apos antitumoral, în trei reprize pe parcursul unei zile.

Alături de tratamentul cu tătăneasă este foarte important regimul alimentar, fără carne, consumându-se în mod special morcovi, țelină și pătrunjel. Nu se consumă alcool! Tratamentul se menține 40 de zile.

Cancer

Se face tratament cu extractul apos antitumoral. Se țin 3-7 cure a câte 40 de zile cu 10 zile pauză între ele. Se recomandă în paralel alimentația crudivoră, postul negru. Același tratament este valabil și pentru cancerul cu metastaze.

Pentru tratamentul postoperator al cancerului la gât

Se face un preparat din tătăneasă cu miere – 300 g tătăneasă rasă la 0,5 kg de miere.

Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești pâinea complet cu mămăligă

Rădăcina de tătăneasă trebuie culeasă proaspătă, primăvara sau toamna, deoarece numai atunci are alantoină, o substanță foarte activă în lupta împotriva cancerului. Se spală bine cu o periuța fără a se curăța de coajă.

Planta introdusă în miere se amestecă în fiecare zi cu o lingură de lemn și după trei săptămâni, preparatul este gata. Atenție, mierea trebuie să fie naturală și de calitate. Se administrează câte o linguriță pe zi, între mese, în așa fel ca să rămână pe gât, la locul unde a fost operat. Amestecul este și un foarte bun cicatrizant.

Pentru tratamentul cancerului la gât neoperat

Se face un macerat din: 300 g usturoi pisat; 500 g rădăcină rasă de tătăneasă proaspătă; 50 g sânziană galbenă (Galium verum) mărunțită; 50 g propolis solid, mărunțit (se găsește la apicultori); 1 litru alcool diluat de 75 de grade. Se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară și se ia câte o linguriță mică cu miere, de trei ori pe zi. Se va înghiți foarte încet, lent, pentru a “spăla” cât mai bine gâtul.

Gută, hernie

Se prepară un macerat dintr-o linguriță de rădăcină de tătăneasă mărunțită sub formă de pulbere, care se lasă vreme de 24 de ore într-o cană de apă la temperatura de 18-21 grade Celsius, după care se consumă nefiltrată. Se beau 3-4 cești din acest preparat pe zi. Pe parcursul tratamentului se ține o cură de crudități, care trebuie să reprezinte 70% din alimentele consumate zilnic. Este bine să fie consumate sucuri de morcovi, mere, sfeclă roșie, care au un efect de drenare hepatică excepțional. Pe o perioadă de câteva luni nu se consumă carne, alcool, zahăr, margarină.

Tumori exteriorizate, cancer de piele, contuzii, traumatisme minore, leziuni anale și vaginale produse de folosirea irigatorului

Se aplică un unguent de tătăneasă pe locurile afectate, de 2-3 ori pe zi, cu blândețe pentru a nu produce leziuni suplimentare. În cazul în care există infecții, acest tratament este contraindicat, și se vor face fie spălături cu decoct, fie aplicații cu pastă de tătăneasă.

De ce nu ar trebui să dezvălui informații despre copiii tăi altor persoane. Înțelepciunea starețului Nicolae Gurianov

Panarițiu, hemoroizi, fisuri anale

Pentru panarițiu se prepară un terci de rădăcină de tătăneasă (se macină puțin rădăcina – foarte bine uscată – prin râșnița de cafea, cât să iasă o linguriță de pulbere, care se pune într-o ceșcuță; peste ea se pune puțină apă fierbinte, apoi câteva picături de ulei și se amestecă bine). Terciul se întinde în strat gros pe o bucată de tifon și se învelește degetul afectat.

A doua zi, se prepară un ceai de gălbenele (infuzie: o linguriță de pulbere la o cană de apă) sau un ceai de tătăneasă, însă preparat la rece: 2 lingurițe de pulbere de rădăcină la 0,25 l apă, lăsată 12 ore. Se încălzește ușor, apoi se strecoară și se ține degetul (cu pansament cu tot) în acest ceai, până se înmoaie tifonul. Se scoate pansamentul vechi, apoi se aplică un altul nou, repetând operația cu terciul.

Tratamentul durează cam o săptămână. În final, pielea de pe degetul afectat se va lua, dar se va regenera repede.

În fisuri anale și hemoroizi se fac aplicații locale cu terci de rădăcina de tătăneasă și atunci când gravitatea afecțiunii permite, se fac băi de șezut cu ceaiul preparat la rece din tătăneasă.

Arsuri, arsuri chimice, leziuni produse de aplicarea de soluții chimice; fracturi, entorse, luxații

Se aplică pe zonele afectate pasta de tătăneasă, preparată după metoda descrisă mai sus. În cazul entorselor și luxațiilor se pune pasta din pulbere de tătăneasă în tifon (formând astfel o cataplasmă) și se ține puțin la rece înainte de a fi aplicată.În cazul fracturilor, cataplasma se aplică cât mai aproape de locul fracturat, atât cât permite ghipsul, iar în ea se pune un sfert de linguriță de pulbere de ardei iute, pentru a stimula absorbția principiilor active. Tătăneasa accelerează foarte mult refacerea oaselor și ligamentelor, precum și formarea calusului, grăbind de 1,5-2 ori procesul de vindecare.

Scene de comedie: Și-a ascuns banii în borcane, le-a îngropat în grădină, apoi a uitat locul. Polițiștii au săpat două zile să dea de „comoară”

Ulcer de gambă (inclusiv varicos), leziuni ulcerate în general, escare

Se pun cataplasme cu pasta de pulbere de tătăneasă, care se țin minim 1 oră. În cazul escarelor se pun comprese cu ceai de tătăneasă preparat la rece după metoda de mai sus, umezind crusta permanent cu acesta.

Metoda de obținere casnică a extractului apos de tătăneasă prin macerare decocție

2 linguri de pulbere de tătăneasă se lasă la macerat într-o cană cu apă de seară până dimineață, apoi se filtrează și se pune deopartepulberea umezită cu apa care a rămas se fierbe în încă o cană de apă 1 minut, după care se lasă la răcitse combină cele două extracte, iar preparatul se utilizează conform indicațiilor.

Extract apos antitumoral

doua linguri rădăcina de tătăneasă (bucăți, așa cum se vinde la Plafar) se lasă de seara până dimineața la macerat într-un pahar cu apă; în alt pahar se pun la macerat în apă următoarele plante: frunze de nuc (o linguriță de pulbere), coada șoricelului (o linguriță de pulbere), mușețel (o linguriță de pulbere), rostopască (o jumătate de linguriță de pulbere – atenție! În cantitate mai mare devine toxică).dimineața se filtrează ambele macerate, iar tătăneasa rămas se pune la fiert la foc mic, cu o cană de apă. După 20 de minute de fiert, se ia de pe foc și se adaugă restul de plante rămas după filtrare, care se lasă să infuzeze 10-15 minutese strecoară infuzia, apoi se combină cu cele două macerate la rece. Cu plantele rămase de la prepararea infuziei se pun comprese pe locul afectat.Unguentul de tătăneasă

Se face un unguent din 5-6 linguri de unt clarificat amestecate foarte bine, dar – atenție – la rece, cu 2 linguri de pulbere de tătăneasă (măcinată fin cu râșnița de cafea și cernută de 2 ori prin sită pentru făina albă). Acest preparat se aplică pe zonele afectate de 3-4 ori pe zi.

Pastă din pulbere de tătăneasă

Se combină 1-2 linguri de pulbere de tătăneasă cu apă călduță, amestecând bine pana se formează o pastă, care va fi întinsă pe locul afectat și va fi ținută 1-3 ore. Pentru arsurile termice, în medicina populară se prepară pasta de tătăneasă, nu cu apă, ci cu zer, iaurt sau chiar smântână.

Disperarea pensionarei căreia i s-au tăiat 500 de lei la recalculare. Ce mesaj le transmite guvernanților

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here