Asigurarea de tip CASCO este o poliță facultativă, care se poate dovedi foarte utilă în mai multe situații. Aceasta acoperă, în general, majoritatea riscurilor, precum incendiu, inundație, furt sau accident. Astfel, te scapă de cheltuieli neprevăzute și, în cazul în care e nevoie de o reparație mai complexă, poți primi inclusiv o mașină la schimb pe care să o folosești cât timp mașina ta e în service. 

Polița de asigurare CASCO este o modalitate prin care șoferii se pot pune la adăpost, în 2025, în cazul producerii unui accident de circulație. Însă, acest tip de asigurare oferă și alte beneficii, inclusiv pentru ocupanții vehiculelor.

 

Este important ca șoferii să aleagă o asigurare CASCO potrivită pentru mașina și bugetul de care dispun.

Aceste polițe sunt facultative, dar asigură numeroase daune ce pot surveni la o mașină, în 2025.

Polița CASCO 2025: Ce riscuri acoperă?

Asigurarea de tip CASCO este o poliță facultativă, care se poate dovedi foarte utilă în mai multe situații.

Aceasta acoperă, în general, majoritatea riscurilor, precum incendiu, inundație, furt sau accident. Astfel, te scapă de cheltuieli neprevăzute și, în cazul în care e nevoie de o reparație mai complexă, poți primi inclusiv o mașină la schimb pe care să o folosești cât timp mașina ta e în service.

 

Prețul acestei polițe este calculat în funcție de valoarea mașinii. Asigurarea CASCO standard acoperă diferite avarii, loviri, zgârieturi, răsturnări, incendii, calamități naturale sau furt.

 

Însă, firmele de asigurare pot include diferite clauze suplimentare prin care să asigure, de exemplu, serviciile de asistență rutieră. De asemenea, pot extinde oferirea de daune față de pasageri sau terțe persoane.

Desigur, cu cât o asigurare CASCO este mai complexă, cu atât valoarea primei de asigurare este mai mare.

Ce daune NU sunt acoperite de asigurarea CASCO în 2025?

Sunt mai multe situații în care asigurarea CASCO nu acoperă daunele:

accidente produse cu rea intenție sau culpă gravădacă șoferul produce intenționat un accident sau comite o abatere gravă de circulație, precum conducere sub influența alcoolului sau drogurilor, firma de asigurări poate refuza acoperirea pagubelor.furtul facilitat de culpa gravă în păstrarea cheilor și a documentelor autovehicululuidacă șoferul a lăsat cheile în contact și s-a îndepărtat de mașină sau a lăsat garajul deschis, asigurătorul nu va deconta .daune survenite în trafic atunci când ITP-ul nu este valabil:în cazul în care Inspecția Tehnică Periodică ITP este expirată, polița CASCO își pierde valabilitatea;conducerea fără permis auto sau în perioada de suspendare:asigurarea opțională devine invalidă în momentul în care conducătorul auto implicat într-un accident are permisul suspendat;daune provocate în afara drumurilor publice sau spațiilor special amenajate pentru circulația, staționarea sau parcarea autovehiculelor:dacă mașina suferă o avarie în afara carosabilului, care în mod normal pe drumurile publice nu s-ar produce, aceasta nu e acoperită de polița CASCO;Daune simulate sau exagerate și fapte săvârșite cu intenție;Riscuri nucleare, război, sancțiuni comerciale, acte intenționateîn situații de forță majoră, compania de asigurări nu poate fi obligată să deconteze daunele suferite de autoturismul avariat. Cum alegi asigurarea potrivită pentru mașina ta?

Cele mai multe asigurări CASCO prevăd ca, în cazul producerii unui accident, costul reparațiilor să fie împărțit între asigurător și client.

Astfel, franșiza poate să fie fixă, spre exemplu 200 de euro pe eveniment. Sau procentuală, în general între 1 și 2% din totalul daunei. Această împărțire a costurilor scade tariful asigurării pentru client, care va plăti astfel un preț mai mic pe asigurare.

Dar, există asigurări CASCO care acoperă integral daunele, însă percep tarife mai ridicate.

Valoarea poliței CASCO diferă în funcție de:

tipul vehiculului:cu cât mașina e mai nouă și are un preț de achiziție mai mare, cu atât valoarea poliței de asigurare e mai mare;vârsta și istoricul șoferului:șoferii cu o experiență mai mică sau care au produs accidente rutiere în trecut vor plăti o asigurare cu până la 50% mai scumpă;firma de asigurări aleasă:fiecare companie are propria listă de prețuri și oferte de asigurare;acoperirea aleasă:cu cât acoperă mai multe tipuri de daune, cu atât polițele CASCO sunt mai costisitoare.

În general, costul unei polițe CASCO pornește de la aproximativ 3.000 de lei pe an, dar poate depășit chiar și 10.000 de euro. Depinde de factorii enumerați mai sus, cel mai important fiind tipul vehiculului.

Așadar, pentru a alege asigurarea potrivită pentru mașina ta, trebuie să ții cont în primul rând de bugetul disponibil. Apoi, de tipul de drum și zonele pe unde vei conduce. De asemenea, e important să incluzi opțiunile suplimentare de care ai nevoie. De exemplu, dacă zona în care locuiești e predispusă la inundații, e indicat să incluzi această daună pe lista celor acoperite de asigurarea CASCO.

 

Nu în ultimul rând, e bine să alegi o firmă de asigurări cu un istoric pozitiv de acoperire a daunelor. Au fost companii, precum Euroins sau CityInsurance, care aveau prețuri foarte mici pentru toate tipurile de asigurare, inclusiv CASCO. Dar care, atunci când trebuiau să deconteze daunele, nu o mai făceau sau întârziau foarte mult plata.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here