Într-o acțiune de amploare, poliția și procurorii au descins în județul Brăila pentru a combate mafia creditelor contractate cu documente falsificate. Această formă de infracționalitate este în creștere, numărul cazurilor raportate de obținere a împrumuturilor cu acte false fiind într-o continuă ascensiune. 26 de percheziții și 23 de suspecți în vizor

Pe 25 septembrie, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, a pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară în județ, vizând 23 de persoane implicate în activități infracționale. Dosarul investighează comiterea unor infracțiuni grave, printre care înșelăciunea, falsificarea de instrumente oficiale, utilizarea de documente falsificate, fals în înscrisuri oficiale și uz de fals.

În urma perchezițiilor, polițiștii au emis 15 mandate de aducere pentru persoanele suspectate că, între aprilie și mai 2023, au obținut împrumuturi folosind documente falsificate. Prejudiciul total cauzat instituțiilor financiare depășește 230.000 de lei, potrivit Poliției Române.

Descoperiri majore la domiciliile suspecților

În timpul descinderilor, autoritățile au confiscat 31 de telefoane mobile, 4 laptopuri, 2 tablete, 400 de euro, diverse înscrisuri relevante pentru anchetă, dar și 2 arme neletale și un detector de metale. Aceste obiecte vor fi analizate în cadrul investigației, fiind considerate probe esențiale pentru stabilirea gradului de implicare a suspecților.

Printre persoanele implicate, o femeie de 55 de ani din Brăila a fost reținută pentru 24 de ore pe baza unei ordonanțe. Ulterior, ea a fost plasată sub control judiciar, continuând să fie cercetată în acest dosar.

„La data de 25 septembrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Brăila, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, au pus în aplicare 26 de mandate de percheziție domiciliară, în județul Brăila, fiind vizate 23 de persoane într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, falsificarea de instrumente oficiale, folosirea instrumentelor false, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. În urma activităților, au fost puse în executare 15 mandate de aducere a unor persoane care, în perioada aprilie – mai 2023, ar fi obținut contracte de împrumut în baza unor documente falsificate, cauzând un prejudiciu instituțiilor de credit de peste 230.000 de lei”, a transmis, joi, Poliţia Română.

Creșterea alarmantă a cazurilor de credite frauduloase

Cazurile de obținere a creditelor cu acte false sunt tot mai frecvente, în ciuda măsurilor legislative și a verificărilor stricte impuse de instituțiile de creditare. Acest fenomen a devenit o preocupare majoră pentru autorități, care se confruntă cu o creștere semnificativă a acestor tipuri de infracțiuni.

În contextul în care legislația prevede proceduri riguroase de verificare a solicitărilor de credit, infractorii găsesc în continuare modalități de a ocoli aceste reguli prin prezentarea unor documente falsificate, păgubind astfel instituțiile financiare.

Ancheta continuă, autoritățile urmărind să adune cât mai multe probe și să extindă cercetările pentru a descuraja aceste activități ilegale și pentru a recupera prejudiciile aduse instituțiilor de credit.

Aceasta este doar una dintre numeroasele operațiuni desfășurate în România pentru a combate infracțiunile economice, iar poliția îndeamnă populația să fie vigilentă și să raporteze orice activitate suspectă care ar putea indica fraude de acest tip.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here