Postul de Paște din acest an va fi ceva „mai bând”, deoarece este întrerupt de marea sărbătoare de Sf. Gheorghe. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă Română a anunțat o serie de modificări. 

Biserica a rânduit o serie de reguli speciale de post sau sărbătoare care corespund cu ziua săptămânii sau cu perioada din an în raport cu zilele principale de sărbătoare.

 

Sfântul Gheorghe este o sărbătoare cu dată fixă, notată cu Cruce Roșie. Dacă pică în Săptămâna Mare, înainte de Învierea Domnului, acesta este cinstit într-o zi diferită.

Pentru că sărbătoarea pică în Postul Paștelui, creștinii ortodocși vor avea dezlegare la ulei și vin. Postul paștelui este considerat cel mai aspru dintre toate. În 2024, Lăsatul secului de carne a picat pe data de 10 martie, iar pe 17 a avut loc Lăsata secului pentru postul mare. Învierea Domnului este sărbătorită de biserică pe data de 5 mai 2024.

Numele Sfântului Gheorghe este des întâlnit la români, deși provine din limba greacă. Acesta își are etimologia în cuvântul γεωργός, „georgos” și se traduce prin țăran, fermier, lucrător al pământului. În fiecare an, pe data de 23 aprilie, aproape 1.000.000 de români, majoritatea bărbați, își serbează onomastica. Printre aceștia se numără peste 720.000 de bărbați și 183.156 de femei. Nume derivate pentru bărbați: Gheorghe, George, Georgică, Ghiță, Georgian, Gică, Gigel, Gigi, Geo, Georgel, Gheorghiță, Ghiță. Nume derivate pentru femei: Georgiana, Georgeta, Geta, Gina, Getuța, Gherghina, Gica, Georgi.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here