Prăjitura de post care se prepară repede și este un deliciu. Iată rețeta celui mai savuros desert de post. Ingrediente:250 g zahăr5 lingurițe cafea550 ml apăPentru blat:350 ml din siropul de mai sus200 ml ulei200 g făină150 g pesmet50 g stafideun praf de sare1 linguriță praf de copt1/4 linguriță bicarbonat de sodiuPentru cremă:300 ml din siropul preparat anterior1 lingură făină2 linguri amidonun praf de sare20 g zahăr vanilat

Porții: 20

Timp de preparare: 60 minute

Dimensiuni tavă: 21,5/25 cm

Mod de preparare prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat

Începem cu prepararea siropului de cafea cu zahăr caramelizat

Fierbem mai întâi cafeaua la filtru. Eu am fiert-o din 550 ml apă și 5 lingurițe cafea. A rămas 500 ml cafea lichidă pe care o folosim la sirop. Puteți prepara cafeaua după propriul gust, la espressor sau la ibric. Important este să rezulte 500 ml de cafea. Punem zahărul la caramelizat și amestecăm în el continuu, pentru a nu se arde.După ce tot zahărul este topit, îl stingem cu cafeaua fierbinte, turnând câte puțină și amestecând cu o spatulă.Atenție, vasul trebuie ales cu pereți mai înalți, pentru că zahărul caramelizat, la contactul cu cafeaua, are tendința de a se umfla și a da pe dinafară.Amestecăm intens în siropul de pe foc, până când zahărul este complet topit.La contactul cu cafeaua, o parte din zahărul caramelizat se va solidifica, deci îl lăsăm la foc mic, până se diluează complet.Lăsăm apoi siropul să se răcească.A rezultat 650 ml sirop. Pe acesta îl împărțim așa: 350 ml pentru blatul prăjiturii, așa cum este menționat în lista de ingrediente și 300 ml pentru crema prăjiturii.Preparare blat pentru prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizatHidratăm stafidele în apă cât să le acopere.Amestecăm 350 ml de sirop răcit cu cei 200 ml ulei.Adăugăm pesmetul și omogenizăm compoziția.Cernem făina împreună cu praful de copt și bicarbonatul.Le adăugăm în compoziția de blat și din nou omogenizăm.Presărăm și un praf de sare, apoi încorporăm stafidele.Compoziția de blat va fi ceva mai groasă decât cea de la chec.Întindem compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și o dăm la cuptor pentru 35-40 de minute.Nu uităm nici de testul cu scobitoarea, pentru a ne asigura că blatul este copt.Preparăm crema pentru prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizatÎn cei 300 ml de sirop rămas, adăugăm 2 linguri rase de amidon și una de făină și amestecăm intens, până se omogenizează.Adăugăm și un praf de sare și zahărul vanilat.Punem vasul pe foc și fierbem crema, amestecând continuu, pentru a nu se arde.Lăsăm crema să se tempereze puțin și o întindem călduță, peste blatul deja răcit.Dăm delicioasa prăjitură de post cu cafea și zahăr caramelizat, la rece pentru 1-2 ore, apoi o putem porționa și savura cu mare poftă!Când se fac mucenici și de ce? Rețeta desertului cu semnificație religioasă sursa: retetepentrutoategusturile.ro

 

 

 

   

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here