Prăjitură franțuzească. Un desert delicios și spectaculos. Iată cum se prepară și ce ingrediente conține.
Rețeta nu este complicată, chiar dacă este compusă din mai multe elemente. Se prepară din două blaturi de aluat fraged cu cacao, un blat din albușuri cu nucă de cocos și o cremă de gălbenușuri cu aromă de lămâie. Toate cele trei blaturi se vor coace împreună, așezate uniform, unul peste altul. În timp ce acestea se coc la cuptor, vei prepara crema de gălbenușuri cu lămâie.
Poți înlocui lămâia cu vanilie, dacă o preferi mai mult pe aceasta. Crema de vanilie se combină delicios cu blaturile cu cacao și cu cocos.
Pentru 2 foi fragede cu cacao(23/36 cm):
250 gr unt cu 82% grăsime25 gr cacao400 gr smântână150 gr zahăr425 gr făină1 linguriță praf de copt1/4 linguriță bicarbonat de sodiu2 lingurițe esență de rom1 vârf cuțit sare.
Pentru foaia de bezea cu cocos:
6 albușuri175 gr zahăr1 linguriță zeamă de lămâie150 gr nucă de cocos2 lingurițe esență de rom1 vârf cuțit sare.
Pentru crema de lămâie:
6 gălbenușuri150 gr zahăr150 gr făinăcoaja și zeama de la o lămâie750 ml lapte200 gr unt cu 82% grăsime1 vârf cuțit sare.
Alte ingrediente:
puțin ulei pentru uns30 gr ciocolată răzuităfulgi de cocos.Rețetă de gogoși turcești. Un deliciu crocant, însiropat și pe gustul iubitorilor de dulciuriMod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului fraged cu cacao pe care îl împarți în două părți egale. Apoi vei prepara compoziția pentru blatul cu cocos. acesta se va așeza între cele două blaturi cu cacao. Iar în timp ce se vor coace aceste trei blaturi, vei prepara crema de lămâie.
Cum prepari aluatul fraged cu cacao pentru prăjitură franțuzească
Pune untul moale în bolul mixerului și adaugă zahărul peste el. Pornește mixerul și amestecă cele două ingrediente până când obții o compoziție cremoasă. Apoi, adaugă smântâna și esența de rom și omogenizează bine compoziția.
Amestecă făina cu pudra de cacao, bicarbonatul și praful de copt. Trece amestecul rezultat prin sită și încorporează-l treptat în compoziția de mai sus.
Vei obține un aluat ușor moale pe care îl împachetezi în folie și îl pui la frigider timp de o oră. În acest interval de timp aluatul va deveni mai fer și îl vei putea modela mai ușor.
Cum prepari foaia cu nucă de cocos și montezi blaturile
Presară puțină sare peste albușuri și amestecă-le până când devin spumoase. Apoi, adaugă treptat zahărul alternându-l cu sucul de lămâie.Adaugă nuca de cocos și omogenizează bine compoziția
Când ai ambele blaturi pentru prăjitură franțuzească pregătite, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Împarte aluatul fraged cu cacao în două părți egale. Prima parte o poți întinde direct în tava tapetată cu hârtie de copt. Partea a doua de aluat o vei așeza între două folii de prospețime pentru a o putea întinde cu sucitorul, cât dimensiunea tăvii.
Peste foaia de aluat din tavă adaugă compoziția de bezea cu nucă de cocos și întinde-o uniform. Îndepărtează folia de deasupra celei de-a doua părți de aluat fraged cu cacao. Apoi așază foaia de aluat peste blatul de cocos.
Pune tava în cuptor și coace prăjitura pentru 30-35 de minute la 180 de grade.
Cum prepari crema pentru prăjitură franțuzească
Pune gălbenușurile într-o crăticioară, adaugă un praf de sare peste ele și amestecă-le. Apoi adaugă zahărul și amestecă-le până când devin ușor spumoase. Adaugă coaja de lămâie, făina și puțin lapte rece, pentru a putea omogeniza compoziția.
Restul de lapte adu-l la punctul de fierbere și toarnă-l în fir subțire peste compoziția de gălbenușuri, amestecând energic. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică și fierbe crema, amestecând continuu până când capătă textură de budincă.
Așază o folie peste cremă, la contact cu aceasta și lasă cremă să se răcească bine. După răcire, încorporează în cremă untul moale și sucul de lămâie.
Întinde crema de lămâie peste prăjitura răcită. Presară peste cremă ciocolată răzuită și fulgi de cocos. Lasă delicioasa prăjitură franțuzească la rece timp de 3-4 ore, pentru a se frăgezi blaturile și a o putea porționa frumos.
Prăjitură cu blat sfârâmicios și umplutură de brânză. Un desert de care nu te mai saturi