Prăjitura Maria, un desert ideal pentru zilele de sărbătoare. Îl poți prepara cu ocazia sărbătorii care-i poartă numele, mai ales dacă ai sărbătoriți în familie. De Sfânta Maria Mică îi poți surprinde plăcut pe cei ce își aniversează onomastica preparând prăjitura care le poartă numele.  Prăjitura Maria este un desert foarte gustos, apreciat de toți iubitorii de dulciuri. Se prepară repede, iar rezultatul este demn de toate aprecierile și pe gustul tuturor iubitorilor de prăjituri. Iată rețeta.Ingrediente pentru crema4 galbenusuri400 ml lapte dulceun varf de cutit de sare100 grame de zahar40 grame de faina alba de grau200 smantana pentru frisca, de minim 20% grasime4 grame de gelatina granule20 grame de apaIngrediente pentru blat4 albusuri100 grame de nuca macinata100 de grame de zahar25 grame de faina alba de grauum varf de cutit de sarePlăcintă cu mere tăiate cubulețe. Se prepară repede și este un desert delicios și ieftinIngrediente pentru stratul de biscuiti12 biscuiti Petit Beure2-3 linguri de lapteIngrediente pentru glazura100 grame de smantana pentru frisca100 grame de ciocolata cu minim 45 % cacaoPentru decorato mana de nuci prajite cu putina sareMod de preparare

Spargem ouale si separam albusul de galbenusuri. Din albusuri vom face primul blat iar din galbenusuri facem crema caramel cu lapte.

Pentru a face prajitura cu crema caramel, incepem prin a face blatul iar pentru asta, in primul rand aprindem cuptorul la 180 de grade si punem hartie de copt intr-o tava de 24/23 cm.

Batem foarte bine albusurile cu un praf de sare. Ideal ar fi sa folosim un mixer cu bol sau de mana dar se poate si pur si simplu cu un tel. Cand albusurile s-au intarit adaugam treptat zaharul si batem continuu cu mizerul pana cand albusurile se intaresc la loc si zaharul se topeste.

Adaugam, de data aceasta folosind o lingura de lemn sau o paleta de silicon, nuca macinata fin si apoi faina. Incorporam totul cu miscari usoare, de jos in sus, pentru a nu distruge aerarea albusurilor obtinuta prin baterea acestora mai devreme.

Turnam compozitia in tava pregatita in prealabil, nivelam usor cu paleta de silicon si dam la cuptor pentru 30 de minute la 180 de grade. In functie de cum coace cuptorul timpul poate sa difere, plus minus cinci minute. Cel mai bine este sa faci testul cu scobitoarea. Intepi blatul si cand vezi ca aluatul este copt adica scobitoarea iese uscata din aluat scoti tava din cuptor si lasi la racit.

Desprinde apoi blatul de pe hartia de copt, aseaza hartie in tava si apoi blatul peste aceasta.

Cat timp sta blatul la cuptor ne apucam de crema. Nu mai descriu in amanunt tot procesul de pregatire al cremei ci te voi ruga sa il citesti in amanunt in reteta de crema fiarta de caramel cu lapte 

A doua zi sau dupa cateva ore, timp suficient blatului si cremei sa se raceasca ne putem apuca de montat prajitura.

Batem smantana foarte bine si o incorporam in crema. Luam cateva linguri de frisca si amestecam in crema pentru a o subtia, dupa care combinam totul impreuna.

Punem gelatina la inmuiat impreuna cu apa pentru 10 minute dupa care o topim pe baie de aburi.

Dupa ce gelatina s-a topit o temperam combinand cateva linguri de crema caramel cu frisca si apoi turnam toata gelatina peste crema.

Amestecam foarte bine si turnam crema peste blatul deja pus in tava. Uniformizam cu o paleta de silicon sau un cutit.

Biscuitii ii trecem rapid prin lapte si apoi ii asezam peste crema dupa care dam putin la rece pana cand facem glazura.

Prajitura Kati, cea mai bună rețetă ungurească. Nelipsită de pe platoul de sărbători

Sursa Lecturi si Arome

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here