Fostul premier olandez Mark Rutte preia marți șefia NATO, după un deceniu de mandat al lui Jens Stoltenberg. Președintele Klaus Iohannis a încercat și el să candideze pentru înalta funcție, însă lipsa totală de susținere l-a făcut să se retragă.
Ceremonia transferării mandatului are loc la sediul NATO de la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Atlanticului, instanța politică a Alianței Nord-atlantice din care fac parte ambasadorii celor 32 de state membre.
„Îi urez bun venit noului secretar general al NATO. Mark cunoaște bine NATO și este bine cunoscut în întreaga alianță, avînd pregătirea perfectă pentru a deveni secretar general; el a fost prim-ministru timp de 14 ani în cele patru coaliții și guverne diferite, deci știe cum să facă compromisuri, să creeze consens, iar acestea sunt abilități care sunt foarte apreciate aici la NATO. Mark, NATO va fi pe mâini sigure cu tine”, a declarat Stoltenberg în deschiderea reuniunii.
Rutte i-a mulțumit lui Stoltenberg pentru „prietenia de lungă durată”, amintindu-și de începuturile colaborării lor, la masa NATO de la Lisabona, în 2010.
Mark Rutte urmează să vegheze în prima sa mare reuniune – o reuniune a miniştrilor Apărării din NATO în perioada 17-18 octomrbie – la menţinerea la cel mai înalt nivel a susţinerii indispensabile militare occidentale a Ucrainei în război, în contextul creşterii presiunilor în vederea punerii capăt acestui război şi deschiderii unor negocieri.
La debutul cursei pentru șefia NATO, președintele Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura, însă lipsa de susținere, în primul rând din Statele Unite, l-a făcut să se retragă.