Recent, România a fost zguduită de o serie de incidente grave de abuz sexual în instituțiile de învățământ, care au adus în prim-plan o problemă îngrijorătoare. Numai în perioada martie 2021 – martie 2023, au fost depuse peste 80 de plângeri împotriva profesorilor pentru abuzuri sexuale, deși se estimează că numărul real al cazurilor este mult mai mare, din cauza fricii și reticenței victimelor de a se exprima. Cum poate fi prevenit abuzul în școli și universități
În acest context, psihologul Mirela Zivari a discutat în cadrul unui post TV despre metodele de prevenire a abuzurilor și despre deficiențele sistemului de educație în ceea ce privește identificarea și gestionarea acestora. Zivari a subliniat că, deși este extrem de dificil pentru victime să raporteze abuzurile, identificarea problemelor poate deveni mai eficientă cu ajutorul unor evaluări psihologice riguroase.
„Este foarte complicat pentru victimele abuzurilor sexuale să își deschidă sufletul și să facă cunoscută situația prin care au trecut, fie că este vorba de familie, prieteni sau autorități. Frica, rușinea și trauma le blochează voința de a acționa, afectându-le profund viața psihică, socială și fizică. În cazurile de viol și abuzuri grave, raportarea este adesea insuficientă, și multe victime aleg să nu dezvăluie adevărul, recurgând la explicații false pentru leziunile suferite. În mediul școlar, problemele sunt și mai complexe din cauza diferenței de putere dintre cadrele didactice și elevi,” a explicat Zivari.
Nevoia de evaluări psihologice riguroase
Psihologul a subliniat că soluția pentru prevenirea acestor abuzuri ar putea fi implementarea unor evaluări psihologice mai riguroase pentru toți cei care doresc să lucreze în sistemul educațional.
„Dacă evaluările psihologice ar fi realizate corect și profesionist, multe probleme ar putea fi identificate și abordate înainte ca ele să se transforme în situații grave. Din păcate, în prezent, adesea pentru a obține o funcție, este suficientă o adeverință de la medicul de familie, care confirmă starea de sănătate fizică, fără a include o evaluare psihologică detaliată. Acest lucru poate conduce la apariția unor exemple negative care ar putea fi evitate,” a mai adăugat Zivari.
Printre profesorii implicați în recente scandaluri de abuz sexual se numără:
Kristof Lajos: Acuzat de viol împotriva unui băiat de 14 ani.
Sorin Spineanu Dobrotă: Acuzat de viol și agresiune sexuală, având ca victime doi băieți de 16 și 17 ani.
Alfred Bulai: Acuzat de folosirea funcției în scopuri sexuale, cu victime multiple studente.
Ștefan Adam: Acuzat de agresiune sexuală de către mai multe studente.
Pentru a preveni și a combate eficient abuzurile în instituțiile de învățământ, este esențial să se implementeze măsuri stricte de evaluare psihologică și să se încurajeze un climat de deschidere și sprijin pentru victime. Doar astfel se poate asigura un mediu educațional sigur și sănătos pentru toți elevii și studenții.