Președintele Comisiei Europene și-a lansat oficial candidatura pentru un nou mandat în fruntea executivului european, iar tema principală a campaniei oficialului european este „vânarea prietenilor lui Putin”.
Șefa Comisiei Europene și principalul candidat al Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta la alegerile pentru Parlamentul European, Ursula von der Leyen, a promis că va lupta împotriva „prietenilor” de extremă dreapta ai lui Putin, care vor să „deturneze viitorul Europei”.
Ea a spus acest lucru în timp ce își începea campania electorală la Atena unde a luat parte la cea de-a 50-a aniversare a partidului grec la putere, Noua Democrație, relatează Euractiv.
Von der Leyen l-a atacat pe liderul rus Vladimir Putin și pe aliații săi europeni în declarația sa. Ea a spus că la viitoarele alegeri pentru Parlamentul European din iunie, „Europa noastră unită și pașnică este provocată atât din interior, cât și din exterior”.
Subliniind numeroasele amenințări cu care se confruntă acum Europa, șefa CE a spus că Rusia nu încearcă doar să ștergă Ucraina de pe pământ.
„Agresiunea Rusiei este mai amplă: de ani de zile desfășoară atacuri hibride împotriva Europei, fie din cauza atacurilor cibernetice, fie din cauza manipulării rețelelor sociale, fie prin instrumentalizarea migranților”, a spus șeful CE.
Ea a adăugat că „prietenii lui Putin din Europa” încearcă să „rescrie istoria noastră și să ne fure viitorul sub masca populiștilor sau demagogilor”.
Von der Leyen, principalul candidat al PPE pentru un al doilea mandat la conducerea Comisiei Europene, a adăugat că „sarcina noastră în următoarele zile, săptămâni și luni este să ripostăm”.
Și cancelarul german Olaf Scholz a avertizat asupra amenințărilor din partea populiștilor de dreapta, în timp ce s-a adresat unei reuniuni a partidelor europene de centru-stânga sâmbătă, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
Liderii Uniunii Europene trebuie să cadă de acord asupra unui set de reforme înainte de a merge mai departe cu extinderea blocului comunitar, a mai spus cancelarul Germaniei, Olaf Scholz. „Consolidarea Europei ca actor geopolitic ne îndeamnă să folosim eficient unul dintre cele mai puternice instrumente ale politicii noastre externe: extinderea. Pentru a realiza acest lucru avem nevoie de reforme. O uniune cu 32 sau 35 de membri nu poate funcționa după regulile actuale.
Am convenit asupra necesității implementării reformelor și ne propunem să adoptăm o foaie de parcurs pentru acest proces important până în vară”, a declarat Olaf Scholz la conferința Partidului Socialiștilor Europeni, desfășurată sâmbătă la București.
Mai multe țări sunt interesate să adere, însă procesul admiterii este unul de durată. Cu excepția Turciei, care a înghețat negocierile pe termen nelimitat, Ucraina, Moldova și statele din Balcanii de Vest se înscriu pe lista candidaților la aderare.