Primele semne pe care le anunță insolația și ce trebuie să știi atunci când te expui la soare. Riscuri la care te expui și cât de periculos poate să fie să faci insolație.
Primul semn care te avertizează că vei avea de suferit din cauza expunerii intense la soare este culoarea roșie a feței. Dacă observi că ești tot mai roșu la față, ia măsuri imediat, pentru că acest lucru îți arată că temperatura corpului urcă și devine extrem de periculos pentru inimă și creier.
Un alt prim semn al insolației este amețeala. De vreme ce temperatura corpului începe să urce și trece de 38 sau 39 de grade Celsius, apare o senzație de amețeală și oboseală, este posibil ca vederea să fie încețoșată, iar curând se va instala migrena.
Iar al treilea semn care precede cele mai grave simptome ale insolației este transpirația abundentă. În momentul în care curge transpirația șiroaie pe spate, pe piept sau pe brațe și pe picioare, este evident că temperatura corpului a crescut și încearcă să se răcorească în mod natural.
Simptome ale insolației
În prima fază a insolației, apare de obicei durerea de cap, greața și vărsăturile. Pe măsură ce insolația afectează profund organismul și nu se iau măsuri urgente pentru a scădea temperatura corpului, există riscul de leșin.
Stare de greață și amețealăVărsăturiLeșinPiele rece și umedăMigrenăSenzație profundă de sete.
Cât de periculoasă este
Insolația poate duce la deces în cazuri extreme, dacă nu se ia nicio măsură pentru a ajuta persoana care se simte rău. În situația în care simptomele insolației nu se ameliorează în decurs de două – trei ore, dacă persoana se simte tot mai rău și nu îi scade temperatura sub 38 de grade Celsius, trebuie dusă la spital, unde va fi hidratată cu ajutorul perfuziilor.Insolația poate fi periculoasă, dacă ajunge într-un stadiu avansat. Dincolo de migrene și vărsături, va fi profund afectată inima și funcția creierului. În anumite cazuri poate fi fatală!
Sunt considerate “super alimente pentru sănătate”. Întăresc inima și luptă împotriva inflamațiilor din organismPrimele măsuri de ajutor
Un duș cu apă călie și multă apă în paralel cu limonade răcoritoare cu lămâie și zahăr pentru a reface echilibrul hidric. Acestea sunt primele măsuri pentru a reduce temperatura corpului treptat. Evită băile cu gheață și măsurile extreme, pentru a nu intra în șoc termic!Un spațiu răcoros, umbră, liniște, apă multă rece sau un duș răcoritor te ajută să îți revii. În caz de durere de cap sau migrenă, după ce scade temperatura corpului se poate lua un antinevralgic.
sursa: Libertatea pentru femei