Dosar penal pentru violență în familie pe numele Ramonei Comănescu, profesoară de Limba Română la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, din Iași. Aceasta a fost trimisă în judecată de procurori pentru faptul că și-ar fi bătut fiica de două ori, incidentele având loc în anii 2022 și 2023. În acest moment, dosarul se află în faza de Cameră Preliminară la Judecătoria Iași. Atenție, detaliile sunt șocante și vă pot afecta emoțional.  

Rechizitoriul în care este incriminată Ramona Comănescu a fost înregistrat la Judecătoria Iași în ziua de 15 octombrie 2024. 

Conform informațiilor furnizate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, cercetările au început la data de 15 februarie 2023, atunci când această unitate de parchet fost sesizată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași (DGASPC) „cu privire la faptul că o minoră în vârstă de 13 ani ar fi fost victima abuzurilor fizice și emoționale exercitate de mama acesteia”.

În final, procurorul de caz a trimis-o în judecată pe Comănescu sub aspectul comiterii a două infracţiuni de violenţă în familie, scrie reporteris.ro. Codul Penal prevede pentru această infracțiune o pedeapsă maximă de 2 ani și 6 luni de închisoare. Fiica agresată s-a constituit parte vătămată în dosarul penal.

Anchetatorii susțin că primul incident a avut loc în urmă cu aproape doi ani: „La data de 18.12.2022, în timp ce se afla la domiciliul său din mun. Iași, pe fondul unei nemulţumiri privind relaţia apropiată dintre fiica sa şi tatăl acestei minore, potenţată totodată de consumul de băuturi alcoolice, inculpata ar fi exercitat acte de violență fizică asupra fiicei sale, în concret lovind-o cu palmele peste corp”.

Al doilea, aproape șase luni mai târziu, chiar în timpul cercetărilor din dosarul penal: „În continuare, la data de 09.05.2023, pe fondul unor discuții contradictorii, inculpata ar fi exercitat din nou acte de violență fizică asupra aceleiaşi persoane vătămate, în sensul că ar fi tras-o de păr și ar fi lovit-o cu capul de birou, fără a-i provoca leziuni care să necesite îngrijiri medicale”.

La incidentul din 9 mai 2023 a fost chemată și Poliția, iar Parchetul a depus la instanță, în numele victimei minore, o cerere de instituire a unui ordin de protecție care să îi interzică Ramonei Comănescu se se apropie de ea, dar și de sora ei mai mică. Din informațiile obținute de REPORTER, Ramona Comănescu ar fi divorțat în 2017, din mariaj având două fete. Prin sentință, domiciliul fetelor fusese stabilit la mamă.

În cursul judecății, s-a dovedit că situația din familie s-a deteriorat începând cu luna decembrie 2022, data primului incident -, când tatăl a sesizat Protecția Copilului cu privire la comportamentul agresiv al mamei. 

Judecător: „Actele de violență există”

La procesul privind ordinul de protecție, judecătorul i-a audiat pe părinți și, separat, în camera de consiliu, pe cele două fete, constatând că acestea din urmă „prezintă stare vizibilă de temere faţă de mamă. (…) existenţa actelor de violenţă fizică aplicate minorei (…), acte la care asistă şi minora (…), sunt atestate de printul în care cea din urmă îşi anunţă tatăl că „mama o bate pe (…)”, ca urmare a faptului ca aceasta nu spunea ce a declarat la DGASPC (unde se analiza plângerea depusă de tată în decembrie 2022 n.r.).

În concluzie, completul de judecată a stabilit că: „Actele de violenţă fizică şi psihică exercitate asupra celor doi copii există, aceştia preferând să locuiască cu tatăl într-un apartament mai mic, la o distanţă considerabil de mare faţă de şcoala frecventată pentru a nu fi în situaţia de a locui cu mama. (…) circumstanţele situaţiei părţilor sunt complexe, astfel încât este posibil ca atitudinea copiilor minori să fi fost provocatoare şi conflictul să fie întreţinut de ambele părţi, cu implicarea majoră a tatălui care nu s-a conformat obligaţiei de plată a pensiei de întreţinere, implicare care să aibă ca rezultat tracasarea emoţională a mamei care a culminat cu exercitarea de violenţe asupra celor doi copii (…)”.

Comănescu: „Nu am lovit copiii”

În fața judecătorului, Ramona Comănescu a spus că: „Nu am lovit copiii. Este posibil ca violenţa psihologică să fie interpretată în diferite moduri; mai ales fata cea mare nu a acceptat divorţul şi şi-a dorit ca tatăl să vină înapoi. (…) Din luna decembrie simt că nu mai pot locui liniştită în casa mea, sunt acuzată de lucruri pe care nu le fac”.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here