Uniunea Europeană va avea până la finalul lunii iunie un prim draft modificat al directivei europene împotriva traficului de persoane, prin care statele membre vor putea să incrimineze clienții care cumpără servicii sexuale. România se află printre țările care susțin această prevedere.
Suedia, țară care deține președinția UE, a organizat la București o nouă conferință despre combaterea traficului de persoane, în condițiile în care țara nordică are deja o legislație care pedepsește cumpărarea de servicii sexuale.
„Dar este foarte greu să pedepsești pe cei care cumpără sex, pentru că numai câteva fete aflate în această situație sună la poliție. Apoi trebuie să dovedești și cu toții știm că e greu. Trebuie să stipulăm că toate actele sexuale fără consimțământ sunt violență și atunci acesta va fi pasul spre incriminarea cumpărării de sex în toată Europa”, a afirmat Anna Liden, membră a unei rețele care militează pentru eliminarea prostituției, citată de Rador.
„Avem nevoie să convingem fiecare stat membru că cumpărarea de servicii sexuale trebuie incriminată prin lege”, a sublinia ea.
O directivă europeană împotriva traficului de persoane încă se negociază la nivelul statelor membre și va fi discutată ulterior în Parlamentul European.
„Nu știm exact cum va arăta în final. Dar focusul nostru la președinția UE a fost să stopăm traficul de persoane și să vorbim despre modelul nostru legislativ și să ne asigurăm că această directivă e negociată și e finalizată până la final de iunie 2023 și că, apoi, Consiliul (European) are o poziție și să sperăm că în toamnă va fi finalizată”, a precizat Therese Hyden, ambasadoarea Suediei la București, pentru Europa Liberă.
Ambasadoarea a mai spus că multe dintre victimele traficului de persoane din Suedia sunt din România, motiv pentru care cele două țări trebuie să lucreze împreună pentru reducerea traficului de persoane.