Încă de la intrarea la guvernare, PSD a demonstrat un angajament ferm și constant față de susținerea fermierilor români. Ca parte a acestui sprijin, la 24 iunie, România a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului european privind politicile agricole comune pentru a permite achiziţia de animale de reproducţie pentru fermierii români. 

În cadrul Consiliului AgriFish, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a cerut modificarea Regulamentului 2115/2023, vizând eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziția de animale de reproducție. Astfel, este facilitat accesul fermierilor români la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), o decizie mult așteptată de majoritatea fermierilor din sectorul zootehnic, care se confruntă cu dificultăți majore de la începutul conflictului din Ucraina.

„Mă bucur că propunerea noastră a primit sprijinul a unei părţi importante a colegilor  mei miniştri din statele membre. De asemenea, am solicitat în cadrul Consiliului AgriFish includerea în documentul de sinteză al Preşedinţiei Consiliului a principiului de convergenţă pentru plăţile directe acordate fermierilor”, a declarat ministrul Florin Barbu, subliniind, de asemenea, necesitatea existenței unui echilibru al plăților acordate producătorilor pentru a oferi șanse egale de dezvoltare tuturor fermierilor europeni.

Numărul animalelor din România scade de la an la an

Datele Eurostat din raportul pe anul 2023 arată că ne confruntăm cu un trend descendent al efectivelor de animale, iar raportat la ultimul deceniu, efectivele tuturor speciilor de animale s-au diminuat, astfel că bovinele au scăzut cu un procent de 5% faţă de 2013, populaţia de porcine cu 6%, ovinele cu 9%, iar efectivele de caprine cu 15%.

În ceea ce priveşte situaţia din România, conform statisticilor publicate de Eurostat, în 2023 erau înregistrate un număr de 3,2 milioane de suine, cu 128.000 capete mai puţin decât în 2022. De asemenea, efectivul de bovine în anul 2023 a scăzut cu 17.000 faţă de anul precedent.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu urmărește să ajute la îmbunătățirea facilităților pentru sectorul agricol reproductiv și a susține astfel producătorii români.

PSD a fost mereu alături de fermieri, implementând politici pentru încurajarea producției autohtone

Prin schema de ajutor de stat „Creditul fermierului”, guvernul a alocat 815,5 milioane de lei, oferind fermierilor credite cu dobândă fixă de 1,95%. Astfel, 3.500 de fermieri vor beneficia de ajutoare de până la 280.000 euro fiecare, pe o perioadă de maxim 60 luni. Beneficiarii trebuie să fie operatori economici activi în sectorul producției agricole primare.

O altă măsură adoptată este subvenționarea energiei electrice pentru irigații cu până la 50%, costurile fiind acoperite din bugetul de stat pentru cheltuielile neplătite din anul anterior. Guvernul a echivalat permisul de conducere categoria B cu TR1 și a permis înmatricularea utilajelor agricole la primărie fără CIV și ITP. De asemenea, subvenția la motorină a fost actualizată, reducând costul carburantului pentru agricultură cu 25%. Ministerul Agriculturii a alocat 270 milioane de lei pentru subvenționarea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Tot în 2024, Executivul a aprobat și o schemă de ajutor de stat de peste 79 milioane lei pentru susținerea crescătorilor din sectorul bovinelor de carne și bubalinelor.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here