Un profesor universitar a făcut o descoperire spectaculoasă în apele curate din zona montană a Bihorului. Este vorba despre o specie de raci până acum necunoscută, pe care a şi botezat-o cu numele județului.
Lucian Pârvulescu, profesor la Universitatea de Vest din Timişoara, a devenit cercetător de raci aproape din întâmplare. În 2007, când România implementa reţeaua Natura 2000, principalul instrument al UE pentru conservarea naturii, a fost cooptat ca expert în crustacee şi a început să studieze racii din Munţii Apuseni, a povestit chiar el într-un interviu pentru e-Bihoreanul.
Pe atunci, toţi oamenii de ştiinţă ştiau că în pâraiele din Apuseni şi în Munţii Banatului trăieşte racul de ponoare, o specie de rac de circa 10 centimetri lungime şi culoare maronie. Când a testat genetic un exemplar, Lucian a început să aibă dubiii. “Testele făcute alături de colaboratori din Germania au indicat că racii de ponoare din Apuseni erau diferiţi de cei din Banat”, explică profesorul.
Iniţial, a pus la îndoială probele şi testul, a refăcut analizele, dar concluzia a fost aceeaşi: racul din Bihor era, de fapt, o specie nouă şi necunoscută!
În 2019, şi-a publicat rezultatele cercetării într-o revistă ştiinţifică, iar ulterior i-a dat un nume speciei noi: rac bihorean, Austropotamobius bihariensis.
Specia a fost inclusă în cataloagele de referinţă ale biodiversităţii, iar recent, profesorul a bifat o nouă reuşită: racul bihorean a fost inclus pe lista românească a speciilor protejate.