Armata rusă anunţă că a lansat marţi exerciţii militare privind folosirea armei nucleare tactice, în apropiere de Ucraina, ordonate de la începutul lui mai către preşedintele rus Vladimir Putin, şi dă asigurări că este vorba despre un răspuns la ”ameninţări” ale Occidentului, relatează France24.
Rusia şi-a zăngănit neîncetat arsenalul nuclear de peste doi ani şi a ameninţat că-l va desfăşura dacă se simte ameninţată.
”Prima etapă a exerciţiilor (…) privind pregătirea şi folosirea armamentului nuclear nestrategic a început”, a anunţat într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.
El precizează că aceste manevre se desfăşoară în Districtul Militar de Sud, situat în apropiere de Ucraina şi care acoperă regiuni ucrainene a căror anexare a fost revendicată de către Moscova.
Aceste exerciţii implică şi aviaţia şi rachete hipersonmice de tip Kinjal, anunţă Ministerul rus al Apărării.
SUA, NATO și UE consideră iresponsabile exercițiile Rusiei cu arme nucleare
”Exerciţiul în curs vizează să menţină pregătirea personalului şi materialului (…) în folosirea armamentului nuclear nestrategic care să acţioneze şi garanteze integritatea teritorială şi suveranitatea statului rus, ca răspuns (…) ameninţărilor anumitor responsabili occidentali”, precizează ministerul.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat, la începutul lui mai, organizarea acestor exerciţii nucleare, ca răspuns, potrivit Kremlinului, unor ameninţări din Occident, şi anume posibilitatea susţinută de către preşedintele francez Emmanuel Macron a trimiterii unor trupe la sol în Ucraina.
Ce este și cum funcționează „Mâna Moartă”, mașinăria Rusiei care poate aduce Apocalipsa pe Pământ
Vladimir Putin ameninţă, după ce a invadat Ucraina, în februarie 2022, cu o posibilă recurgere la arma nucleară.
Rusia a desfăşurat în vara lui 2023 armament nuclear tactic în Belarus, cel mai apropiat aliat al său.
Belarusul a anunţat, la rândul său, în mai, un exerciţiu sincronizat cu Moscova, în vederea verificării lansatoarelor sale de armament nuclear tactic.
Doctrina nucleară rusă prevede un recurs ”strict defensiv” la arma atomică, în cazul unui atac asupra Rusiei cu armamrnt de distrugere în masă sau în cazul unei agresiuni cu armament convenţional care ”ameninţă existenţa însăşi a statului”.