Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 828 și nu dă semne că s-ar opri. Din contră, Moscova este hotărâtă să continue conflictul sângeros început, de fapt, în 2014, dar care a escaladat în februarie 2022. Conform ultimelor informații dezvăluite de americani, prin firma de consultanță Bain X Company, Ucraina este depășită de Rusia în ceea ce privește dotarile militare, fapt ce o pune într-o mare dificultate zilele acestea. Președintele Volodimr Zelenski a cerut Occidentului, în repetate rânduri, armament. Secretarul general al NATO a creat un val de reacții după ce a declarat, joi, că Statele aliate Ucrainei trebuie să-i permită acesteia să lovească teritoriul Rusiei cu armele pe care i le furnizează. 

UPDATE 7:45 – Atac cu rachete asupra Kievului: armata a interceptat rachetele înainte de a-şi atinge ţintele. Incendiu la o clădire nerezidenţială

Un atac cu rachete ruseşti asupra Kievului a provocat, vineri dimineaţă devreme, un incendiu într-o clădire nerezidenţială, a declarat şeful administraţiei militare din capitala ucraineană, transmite Reuters.

 Toate rachetele au fost distruse înainte de a ajunge în oraş, a declarat Serhiy Popko, şeful administraţiei militare din Kiev, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Un incendiu a izbucnit într-o clădire nerezidenţială din cartierul Holosiivskyi din oraş, ca urmare a căderii unor resturi, a precizat Popko. Potrivit informaţiilor preliminare, nu s-au înregistrat răniţi.

Dimensiunea atacului nu a fost imediat clară și până la ora transmiterii acestei știri nu a existat niciun comentariu din partea Rusiei cu privire la atac. 

UPDATE 7:20 – Lavrov: China ar putea organiza o conferință de pace între Rusia și Ucraina

China ar putea organiza o conferință de pace la care să participe Rusia și Ucraina, a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de agenția de presă RIA și preluată de HotNews.

Lavrov a declarat că o astfel de acțiune ar fi o continuare a eforturilor Beijingului de a rezolva criza ucraineană, potrivit Reuters.

„Împărtășim poziția (Chinei) potrivit căreia trebuie abordate în primul rând cauzele profunde ale conflictului și trebuie protejate interesele legale ale tuturor părților, cu acorduri ulterioare bazate pe principiul securității egale și indivizibile”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat agenției ruse.

„Permiteți-mi să subliniez din nou, acest lucru presupune respectarea realităților de pe teren, care reflectă voința oamenilor care trăiesc acolo.”, a subliniat șeful diplomației.

Rusia a cerut în repetate rânduri organizarea de discuții cu condiția prealabilă ca Kievul și Occidentul să recunoască câștigurile sale teritoriale din Ucraina. Kievul a respins aceste propuneri.

Lavrov a criticat Statele Unite pentru ajutorul acordat Ucrainei, afirmând că Washingtonul a devenit „complice la crimele regimului de la Kiev”.

UPDATE 6:00 – Putin, îndemnat să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă“

Un membru de rang înalt al unui think tank rusesc ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Moscovei să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a convinge Occidentul să refuze să permită Ucrainei să își folosească armele împotriva unor ținte din Rusia, scrie Reuters preluat de Ziare.com.

Dmitri Suslov, membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare, un grup de reflecție apreciat de Putin, care a declarat că autoritățile îi preiau uneori ideile politice, a declarat că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să depășească această linie roșie.

„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe adversarii noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă (fără luptă)”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.

„Efectul politic și psihologic al unui nor în formă de ciupercă nucleară, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, sperăm că le va reaminti politicienilor occidentali singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 și pe care acum l-au pierdut în mare parte – teama de războiul nuclear”, susține Suslov.

UPDATE 5:20 – Trei morţi şi 16 răniţi în lovituri ruseşti la Harkov, anunţă guvernatorul regiunii

Trei persoane au murit şi 16 au fost rănite în lovituri ruseşti în oraşul Harkov (nord-est), al doilea ca mărime din Ucraina, a anunţat vineri guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov, relatează AFP.

“Inamicul a recurs din nou la tactica dublei lovituri, în timp ce medicii, salvatorii şi forţele de ordine erau deja la faţa locului”, a adăugat Sinegubov, afirmând că printre răniţi se numără şi un medic urgentist.

Potrivit primelor elemente, două rachete S-300 au fost lansate asupra cartierului Novobavarski, vizând “exclusiv infrastructura civilă”, a precizat guvernatorul.

Acest atac vine după bombardarea, pe 25 mai, a unui hipermarket din Harkov care a făcut 19 morţi.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here