Un bombardament rusesc asupra unei zone rezidenţiale din Pokrovsk, nod logistic din regiunea Doneţk din Ucraina, a ucis sâmbătă după-amiază un om şi a rănit alţi doi. 

UPDATE 07:45 -Rușii au bombardat o zonă rezidențială din orașul-strategic din Donețk 

Martori ai agenţiei de presă au văzut o cască pe sol, lângă o baltă de sânge, şi un moped la circa zece metri de un crater cu diametrul de un metru, în mijlocul unei străzi, potrivit Agerpres.

Din ruinele unei case făcute una cu pământul se ridica fum, iar flăcările unui incendiu distruseseră interiorul unei alte clădiri, situate vizavi.

O femeie pe nume Marina, în vârstă de 39 de ani, a povestit cum „ni s-au spart geamurile şi am fugit afară”. Ea şi soţul ei au scăpat, dar locuinţa lor a fost distrusă, la fel ca şi cele două automobile ale lor, care au fost aruncate la câţiva metri.

După două ore, echipajele de intervenţie continuau să lupte cu flăcările, în timp ce localnicii consternaţi priveau distrugerile puse de poliţie pe seama unei bombe cu planare UMPB D-30.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a scris pe Telegram că „ruşii lovesc civili intenţionat şi regulat” şi şi-a îndemnat concetăţenii din zonă: „Nu vă riscaţi viaţa. Fugiţi!”.

UPDATE 07:00 – Armata rusă se apropie de ruta strategică de aprovizionare a forţelor ucrainene pe frontul de est

La începutul acestei săptămâni, Kievul a anunțat că forţele ruse îşi concentrează în prezent cele mai puternice asalturi în apropiere de oraşul-strategic Pokrovsk, în contextul în care, la peste 29 de luni de când şi-a declanşat invazia pe scară largă în ţara vecină, trupele Moscovei se apropie de o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene pe frontul de est.

Luptele din sectorul Pokrovsk sunt cele mai aprige în estul devastat de război, a indicat Statul Major General ucrainean în buletinul său de luni privind evoluţiile de pe front, menţionând că forţele ucrainene respinseseră 52 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore în acest sector.

Pokrovsk, un important nod de transport cu o populaţie de 61.000 de oameni înainte de război, leagă o magistrală naţională care serveşte ca rută importantă de aprovizionare de alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, precum oraşele Ceasov Iar şi Kostantinovka în regiunea Doneţk. Unii locuitori au fugit din Pokrovsk în timpul războiului, dar alţii au venit aici după ce au plecat din alte zone, notează Reuters.

„Începând de astăzi, oraşul se află la 20 de km de linia frontului”, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare a oraşului, pentru postul american Radio Free Europe.

La nord-est de oraş, trupele ruse s-au apropiat şi mai mult de ruta strategică menţionată. Sâmbăta trecută, Moscova a revendicat controlul asupra localităţii Lozuvaţke, situată numai la 6 km distanţă de această magistrală. Oficialii de la Kiev nu au comentat această informaţie.

Mulţi dintre locuitorii din Pokrovsk s-au decis cu mare greu să se evacueze, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, estimând populaţia actuală la 60.000 de persoane, dintre care 4.000 de copii.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here