Au trecut 895 de zile la începutul invaziei ruse în Ucraina. Mai multe explozii puternice au fost auzite, luni seara, în centrul şi estul Kievului, după declanşarea unei alerte aeriene. 

UPDATE 7:15 – Reacţii vehemente în Ucraina după declaraţiile disidenţilor ruşi eliberaţi Iaşin şi Kara-Murza, care au vorbit despre relaxarea sancţiunilor şi negocieri

Ucrainenii au reacţionat cu furie la apelurile deţinuţilor politici ruşi Ilia Iaşin şi Vladimir Kara-Murza, eliberaţi în urma schimbului cu Occidentul, de a atenua sancţiunile care îi afectează pe ruşii obişnuiţi şi de a iniţia negocieri de pace între cele două părţi, relatează The Guardian, potrivit News.ro.

 Vladimir Kara-Murza, care avea de executat o pedeapsă de 25 de ani de închisoare, a cerut Occidentului să analizeze dacă sancţiunile care îi lovesc pe ruşii de rând nu sunt cumva “nedrepte şi contraproductive”.

Deputatul ucrainean Irina Geraşcenko s-a numărat printre cei care i-au răspuns, afirmând: “Nu mai cred în niciun rus bun”.

Ilia Iaşin, eliberat după o condamnare de opt ani şi jumătate pentru că a condamnat masacrul forţelor ruse în oraşul ucrainean Bucea, a stârnit, de asemenea, revoltă cu apelurile adresate Ucrainei de a “se aşeza la masa negocierilor”.

Analiştii ucraineni au declarat că se tem că disidenţii ruşi foarte cunoscuţi, aşa cum sunt Iaşi şi Kara-Murza, au capacitatea de a influenţa politica occidentală, creând tensiuni cu poziţia Kievului.

UPDATE 5:20 – Exploziile s-au auzit la scurt timp după ora locală 23:00 (20:00 GMT) şi o traiectorie luminoasă care părea că provine de la un tir de rachetă al apărării antiaeriene era vizibilă pe cer.

“Apărările antiaeriene funcţionează la Kiev. Rămâneţi în adăposturi”, a declarat primarul capitalei ucrainene Vitali Klitschko pe Telegram. Potrivit unui jurnalist, cinci explozii puternice au fost auzite în cartierul Pozniaky, estul oraşului.

Kievul a fost vizat în ultimele săptămâni de mai multe raiduri aeriene, între care un atac cu rachete ruseşti care a lovit în iulie un spital de copii.

UPDATE 4:10 – Ministrul rus al apărării i-a cerut şefului Pentagonului să convingă Ucraina să nu atace Rusia de Ziua Marinei

Ministrul rus al apărării, Andrei Belousov, i-a cerut secretarului american al apărării, Lloyd Austin, pe care l-a sunat la 12 iulie, să convingă Ucraina să nu desfăşoare operaţiuni în Rusia de Ziua Marinei, care urma să fie celebrată la 28 iulie, a declarat ministrul adjunct de externe de la Moscova, Serghei Riabkov, citat de presa rusă, relatează Ukrainskaia Pravda, preluată de News.ro.

Riabkov a menţionat că discuţia telefonică dintre cei doi miniştri ar fi avut un rezultat pozitiv pentru Rusia şi ar fi contribuit la evitarea unei “runde de escaladare”.

Potrivit Federaţiei Ruse, serviciile speciale ucrainene pregăteau un atac de Ziua Marinei, când liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, şi Belousov vorbeau la o paradă în Sankt Petersburg.

Potrivit lui Riabkov, Austin a fost extrem de surprins de veste, dar a luat-o suficient de în serios, după care Washingtonul ar fi contactat Kievul şi i-ar fi cerut să nu continue evenimentul planificat.

The New York Times, care cita oficiali anonimi, a scris că, în timpul conversaţiei telefonice, Belousov i-a spus lui Austin că Moscova a descoperit că Ucraina face pregătiri pentru o “operaţiune secretă” împotriva Rusiei.

Riabkov a mai declarat că dacă operaţiunea ucraineană ar fi fost pusă în aplicare, aceasta ar fi condus la un “conflict imposibil de gestionat” între Rusia şi Statele Unite.

La 28 iulie, dronele Serviciului ucrainean de Securitate, în cooperare cu alte componente ale forţelor de apărare, au atacat totuşţi un depozit de petrol în regiunea rusă Kursk, reaminteşte Ukrainskaia Pravda.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here