Pentru a patra zi consecutiv, forțele ruse și ucrainene se confruntă în confruntări intense lângă frontiera comună, în regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei. Autoritățile de la Moscova au anunțat desfășurarea unui număr crescut de trupe și echipamente grele în acea zonă, însoțită de o serie de bombardamente. 

UPDATE 7:45 – Ucraina și-a prezentat câinii roboți pe care îi va trimite pe front

Ucraina și-a prezentat câinii roboți pe care îi va trimite pe linia frontului. Aceștia au dimensiuni reduse, sunt greu de depistat și au o autonomie de până la trei ore. 

Câini roboți desfășurați pe frontul din Ucraina îi vor scuti pe soldații de misiuni periculoase, de la recunoașterea pozițiilor ruse și până la detectarea minelor. Aceștia se pot dovedi aliați prețioși pentru Kiev, care nu dispune de efective suficiente pentru a respinge invazia rusă. Roboții pot executa misiuni de recunoaștere a pozițiilor inamice sau ale interiorului clădirilor din zonele de luptă, datorită camerelor termice cu care sunt dotați. În cazul în care este capturat, aceștia sunt echipați cu un comutator de urgență care șterge toate datele pe care le-au stocat.

UPDATE – Rapoartele indică faptul că trupele ucrainene acționează la peste 10 km în adâncimea teritoriului rus, marcând cel mai semnificativ avans transfrontalier al Kievului de la debutul invaziei de amploare a Moscovei în februarie 2022.

Peter Zalmayev, director executiv al Eurasia Democracy Initiative, afirmă că este pentru prima dată când o putere străină suverană a depășit granițele Rusiei prin intermediul unui conflict militar activ.

Rusia a instituit o stare de urgență federală în regiunea Kursk, în contextul în care luptele au loc la câțiva zeci de kilometri de o centrală nucleară din orașul Kurchatov și de o stație de pompare a gazului destinate exportului către Europa.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here