Au trecut 902 zile de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că incursiunea declanşată pe 6 august de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este “catastrofa acestui război” pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă. 

UPDATE 11:21 – Un obiect suspect a eșuat pe țărm în zona Grindului Chituc, un grind maritim care separă apele Lacului Sinoe de cele ale Mării Negre, anunță Forțele Navale.

 

UPDATE 10:36 –  Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat luni că trupele Kievului controlează aproximativ 1.000 km pătrați din teritoriul Federației Ruse, în urma ofensivei din regiunea Kursk, dar Institutul pentru Studiul Războiului pune la îndoială veridicitatea acestei afirmații în analiza de marți.

UPDATE 10:13 –  Vladimir Putin a spus luni că ofensiva ucraineană din Kursk are rolul de a deturna trupe rusești din estul Ucrainei și de a întări mâna Kievului la eventualele negocieri pentru încheierea războiului. Serviciul rus de Informații Externe, citat de agenția rusă de stat Tass, a venit marți cu o nouă explicație, susținând că Volodimir Zelenski vrea de fapt să își păstreze poziția de putere în relație cu SUA.

„Zelenski ia măsuri nebunești care amenință să escaladeze mult dincolo de Ucraina. Șeful regimului de la Kiev a trecut la acțiuni febrile deoarece este preocupat în primul rând de păstrarea propriilor poziții de putere, care au fost zdruncinate de la expirarea mandatului său prezidențial la 20 mai”, a spus SVR.

„În situația actuală, Washingtonul lucrează la opțiunile de înlocuire a liderului ucrainean cu o figură mai ușor de gestionat și mai puțin coruptă, care ar conveni majorității aliaților occidentali”, mai arată comunicatul biroului de presă al Serviciului rus de informații externe.

UPDATE 09:36 – Autoritățile regionale din Sumî au declarat că atacul din timpul nopții a rănit o persoană și a deteriorat o linie electrică și o conductă de gaz, lăsând unii locuitori ai orașului Sumî fără energie electrică și gaz, conform Reuters.

Atacul a avariat și o clădire a unui spital și mai multe mașini în regiune, au spus autoritățile ucrainene.

Guvernatorul regional din Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat că atacul a vizat infrastructura civilă și nu a raportat victime în regiunea de nord.

Oficialii regionali din regiunea centrală Vinița au declarat că atacul a deteriorat o clădire rezidențială și nu au fost victime.

Atacul a afectat și o clădire din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vitaliy Kim.

UPDATE 8:10 – Cauza incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie, ]n continuare incertă. Ce spun reprezentanții AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat luni seară că reprezentanţii săi au inspectat turnul de răcire deteriorat de la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, dar nu a putut stabili imediat cauza incendiului declanşat aici duminică seară, relatează Reuters preluat de Agerpres.Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de provocarea incendiului la centrala nucleară din Ucraina, Rusia acuzând un atac cu drone, iar Ucraina punând incidentul pe seama unei neglijenţe a Rusiei sau a unei incendieri.Echipa AIEA nu a descoperit niciun indiciu de rămăşiţe de drone şi a evaluat că este improbabil ca sursa incendiului să se afle la baza turnului de răcire, a precizat AIEA într-un comunicat de pe site-ul său.”Echipa nu a putut trage o concluzie definitivă asupra cauzei incendiului până acum pe baza descoperirilor şi observaţiilor”, a menţionat agenţia.Nici Moscova şi nici Kievul nu au raportat semne de radiaţie crescută.AIEA susţine că pagubele au fost cel mai probabil concentrate în interiorul turnului de răcire, la nivelul duzei de distribuţie a apei, la o înălţime de zece metri.”Echipa a confirmat că nu existau semne semnificative de perturbare provocate de resturi (de drone – n.r.), cenuşă sau funingine localizate la baza turnului de răcire”, a precizat AIEA.”Siguranţa nucleară a centralei nu a fost afectată, întrucât turnurile de răcire nu sunt în prezent în folosinţă”, a mai precizat agenţia ONU.Rusia a ocupat centrala nucleară din Ucraina la puţin timp după invazia sa asupra statului vecin din februarie 2022. 

UPDATE 6:20 – “Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său”, a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

“Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război”, a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

“Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea”, a conchis el.

Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

“Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace”, a declarat Zelenski.

El a declarat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie.

Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situaţia de pe front.

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de preşedinte, Sîrski a anunţat că forţele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse, aceasta fiind prima declaraţie oficială a Kievului referitor la incursiune.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk.

“Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor”, a ordonat Putin în deschiderea unei reuniuni pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina,potrivit agenţiilor de presă ruse.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here