Ucraina a intrat în ziua 914 a războiului. Noi ajutoare militare se alătură armatei ucrainene pe front. Lituania a anunțat un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, care include drone și rachete pentru apărarea aeriană. La rândul său, președintele Poloniei, Andrzej Duda, a confirmat că tancurile furnizate de Polonia sunt utilizate de Ucraina în ofensiva sa din regiunea Kursk. 

UPDATE 07:15

Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă că au făcut schimb de 230 de prizonieri de război de ambele părţi, inclusiv recruţi ruşi capturaţi în timpul ofensivei ucrainene în regiunea de frontieră Kursk, transmite France Presse.

“La finalul procesului de negociere, 115 militari ruşi capturaţi în regiunea Kursk au fost trimişi înapoi de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev. În schimb, 115 prizonieri de război din forţele armate ucrainene au fost predaţi”, a comunicat Ministerul rus al Apărării.

Militarii ruşi eliberaţi se află în prezent pe teritoriul Belarusului, un aliat apropiat al Moscovei, a adăugat acesta.

“Alţi 115 dintre apărătorii noştri s-au întors astăzi acasă. Aceştia sunt militari din garda naţională, forţele armate, marina şi serviciul naţional de pază a frontierelor”, a confirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ca multe dintre cele precedente, acest schimb a fost mediat de Emiratele Arabe Unite, care au salutat faptul că sunt “un mediator de încredere care sprijină diplomaţia în vederea soluţionării crizei dintre cele două ţări”.

UPDATE 07:00

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că l-a informat sâmbătă pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la situaţia de pe câmpul de luptă după incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk şi că au discutat despre nevoia de apărare aeriană şi vehicule blindate.

Liderul ucrainean a transmis condoleanţele după tragedia din Solingen, unde trei oameni au fost ucişi.

Cele două părţi au coordonat cooperarea şi contactele viitoare în cadrul Grupului Ramstein.Liderii au discutat despre finanţarea în continuare a asistenţei pentru apărare acordată Ucrainei şi despre utilizarea activelor îngheţate ale Federaţiei Ruse pentru nevoile Ucrainei.

În plus, cei doi au vorbit despre măsurile viitoare de punere în aplicare a acordurilor la care s-a ajuns în cadrul primului summit pentru pace din Elveţia.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here