Războiul din Ucraina a ajuns ]n ziua cu numărul 926. Generalul Sîrski, care a venit la comanda armatei ucrainene în februarie anul acesta, a declarat pentru CNN că el crede că operaţiunea din Kursk este un succes. „A redus ameninţarea unei ofensive inamice. I-am împiedicat să acţioneze. Am mutat luptele pe teritoriul inamicului, astfel încât să poată simţi ceea ce noi simţim în fiecare zi”, a declarat Sîrski. 

UPDATE 6:30 – Rusia plănuia să lanseze un nou atac asupra Ucrainei din regiunea Kursk înainte de incursiunea transfrontalieră surpriză a Kievului, a declarat joi comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, într-un interviu pentru CNN.

Luna trecută, forţele ucrainene au pătruns în Kursk într-o incursiune transfrontalieră care i-a luat prin surprindere chiar şi pe oficialii americani. Aceasta a semnalat că, în ciuda avantajului Rusiei în ceea ce priveşte numărul de oameni şi armamentul, armata Moscovei are vulnerabilităţi.

UPDATE 5:20 – Autorităţile judiciare americane au anunţat joi acuzaţii împotriva a cinci agenţi ai serviciilor militare ruse pentru presupusa lor implicare într-un atac cibernetic care a vizat site-uri guvernamentale din Ucraina, în pregătirea pentru invadarea acestei ţări în 2022, relatează AFP.

Rechizitoriul îi vizează pe aceşti cinci agenţi ai GRU, serviciul rus de informaţii militare, precum şi pe un civil rus prezentat ca un hacker în vârstă de 22 de ani, Amine Timovici Stigal, deja inculpat în iunie.

 Aceste şase persoane “sunt responsabile pentru seria de atacuri informatice distructive denumite în mod obişnuit Whispergate”, a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, la Baltimore, procurorul general adjunct Matthew Olsen de la Divizia de Securitate Nationala a DoJ (Departamentul de Justiţie).

Acest atac masiv a vizat în special “infrastructurile civile şi sistemele informatice ucrainene fără nicio legatură cu armata sau apărarea naţională”, a adăugat el. Acuzaţii “nu şi-au limitat activităţile la Ucraina”, a subliniat Olsen.

“Apoi au vizat sisteme informatice din alte ţări care sprijină Ucraina în lupta sa pentru supravieţuire”, în total “26 de parteneri NATO, inclusiv Statele Unite”, a precizat oficialul american.

Departamentul de Stat al SUA oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care conduc la arestarea fiecăruia dintre acuzaţi.

Aceste acuzaţii survin la o zi după ce autorităţile americane au anunţat o serie de măsuri, inclusiv urmăriri penale şi sancţiuni, ca reacţie la încercări de amestec în alegerile din Statele Unite care sunt atribuite Rusiei.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here